Afbeelding
Foto:

Valencia

Voorál onder de jeugd is Valencia erg populair. En terecht! Deze derde stad van Spanje ligt aan een prachtige-, uitgerekte costa en heeft héél wat te bieden. Eerlijk gezegd weet ik niet goed wat ik het best beschrijven kan want echt álles is de moeite waard. Ik zou zeggen google er maar eens op los. Vanuit Eindhoven vlieg je rechtstreeks naar de luchthaven Valencia en hotelletjes of B&B´s zijn er te kust en te keur. Allereerst het historische centrum, wat bruist van gezelligheid en makkelijk te overbruggen valt per benenwagen, bus, metro of fiets (die je óveral in de stad kunt huren). Valencia ligt zo´n 100km vanaf Lliber (waar ik woon). Omdat het piepkleine Lliber me soms ook wel eens benauwd, verplicht ik mezelf om af en toe naar deze wereldse stad te reizen. En dat doe ik dan met het treintje. Dat brengt mij via natte rijstvelden (Jaja… Spanje is een grootleverancier aan rijst. Vandaar de Paëlla) en prachtige vergezichten tot midden in het stadscentrum. Appeltje-eitje!

Begin maart bruist Valencia vanwege de jaarlijkse Fallas die op de 18e en 19e zijn hoogtepunt bereikt. Dan staat de stad vol met satirische beelden, die gemaakt zijn van papier-maché. Zo heb ik de Spaanse koning met enige regelmaat in zijn blote kont zien staan. Ik bedoel, via de poppen… whaháááhhh! Aan deze huizenhoge poppen wordt dagelijks gewerkt. Dat is in Spanje een báán! Nu begrijp ik dat de carnavalswagens van Ganzengat, Ganzendonck, Heikneuters of de Raopers door jouw gedachten floepen, maar het is in de vérste verte niet te vergelijken. Ze worden zó geraffineerd afgewerkt dat je meer moet denken aan de beelden van Attractiepark-de-Efteling. Met takelwagens worden ze op diverse pleinen geplaatst. Er is een prijs aan verbonden, dus iedereen doet zijn uiterste best. Op 19 maart gaan alle Fallas-beelden in vlammen op. De winnaar gaat als láátste of in een enkel geval mag hij naar het Fallas-museum. Het is altijd een heel spektakel waar vooral een hoop herrie aan vooraf gaat. Eind 2016 zijn de Fallas verkozen door Unesco tot Immaterieel-wereld-erfgoed. En terecht!

Bij de laatste Fallas in Valencia was ik aanwezig. Met het treintje, B&B gehuurd, waardoor ik de Fallas goed kon beleven. De straatverlichting in de stad was sprookjesachtig mooi. Glow in Eindhoven zou hiervan nog kunnen leren! Ik zwalkte tot 04.00 uur in de ochtend door de straten, mede door het vuurwerk wat in de nacht plaatsvond in de drooggelegde rivier rondom de stad. Er ging maar liefst voor één miljoen de lucht in… maar de mensenmassa die op dit festijn afkwam bracht het vijfvoudig terug. Goed verzonnen van die Spanjaarden! Ik vroeg me af waarom ik een B&B gehuurd had. Ik heb er drie uur in bed gelegen. Om 07.00 uur in de ochtend begon het knalvuurwerk weer! En als de Fallas zijn platgebrand dan is de lente ingeluid en is het voor álle Spaanse vaders: Vaderdag! Mocht Valencia op jouw bucketlist staan dan kan ik het je zeker aanraden. Vooral tijdens de Fallas…

Adios. Ik groet Laarbeek met Spaanse zonnestralen. Anne Wittebol-Aarts. www.FincaErbalunga.com

Afbeelding