Vrijwilligers bij het grootste Laarbeekse evenement: WiSH Outdoor
Vrijwilligers bij het grootste Laarbeekse evenement: WiSH Outdoor Foto: Joost Duppen

Vrijwilligers Laarbeek maatschappelijk betrokken

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Laarbeek – Bijna driekwart van de geënquêteerden van TipMooiLaarbeek geeft aan dat ze wel eens de handen uitgestoken hebben bij het organiseren van of helpen bij een evenement. Een van de belangrijkste drijfveren is een bijdrage leveren aan de maatschappij, maar ondervraagden vinden vrijwilligerswerk tijdens een evenement ook een leuke en leerzame activiteit.

Tevreden over evenementen
De meeste ondervraagden zijn tevreden over het aantal evenementen dat er in de gemeente Laarbeek georganiseerd wordt. Ruim een kwart geeft aan dat ze zelfs positiever over evenementen denken dan een aantal jaar geleden. Een grote meerderheid van de deelnemers aan de enquête geeft aan dat er voldoende leuke activiteiten voor de Laarbeekse inwoners georganiseerd worden en dat er voor verschillende doelgroepen voldoende te kiezen is. Wel wordt door enkelen opgemerkt dat er soms te veel activiteiten in dezelfde periode plaatsvinden, zoals tijdens 'Juni Watermaand'. Anderen geven aan dat het juist belangrijk is om de krachten te bundelen en gebruik te maken van elkaars kwaliteiten, zoals juist in een gezamenlijk evenement als 'Juni Watermaand' gebeurt.

Elkaar versterken
Duidelijke afspraken omtrent tijdstippen waarop evenementen plaatsvinden zijn belangrijk om optimaal van elkaars activiteiten gebruik te kunnen maken. Bestaande faciliteiten, zoals dorps- en buurthuizen en faciliteiten die enkel door een eigen vereniging gebruikt worden zouden meer gedeeld kunnen worden, zodat allerlei Laarbeekse locaties intensiever gebruikt worden. Door samenwerking tussen de verenigingen zou een groter en meer divers publiek gebruik kunnen maken van deze faciliteiten. Gebruik maken van elkaars ervaringen en vrijwilligers is ook een manier om elkaar te versterken. Enthousiaste vrijwilligers zijn bereid om naast de inzet voor een eigen vereniging een andere club op weg te helpen. Hierdoor wordt 'know how' uitgewisseld en daar kunnen verschillende organisaties hun voordeel mee doen.

Tips om collectief evenementen te organiseren
De geënquêteerden werd ook gevraagd op welk gebied de Laarbeekse evenementen nog meer collectief kunnen optreden. Meer dan een kwart van de ondervraagden (28%) had wel tips voor organisatoren van activiteiten. Een groot aantal geeft aan dat men gezamenlijke sportevenementen wel ziet zitten. Sommige ondervraagden geven ook een optie aan om sport te combineren met muziek. Verder wordt ook het combineren van kermissen, koningsdagen, kerstmarkten en oud en nieuw als optie aangedragen. Een groot gezamenlijk vuurwerk wordt genoemd alsook een spectaculair muziekfestival waarin Laarbeekse muziekgezelschappen een hoofdrol spelen. Over het algemeen zijn de geënquêteerden trots op de gemeenschap waarin ze leven. Veel van de ondervraagden zijn bereid om samen te werken aan een gemeenschap waar voor en door de inwoners veel georganiseerd wordt.