Burgemeester Frank van der Meijden
Burgemeester Frank van der Meijden Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Gemeente focust zich op opdracht Provinciale Staten 'Veerkrachtig Bestuur'

"Laarbeek moet een toekomstbestendige gemeente zijn"

Redacteur: Nikki Barten
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek – Middels een brief spraken de Provinciale Staten op 17 mei 2016 openlijk hun teleurstelling uit aan de Peelgemeenten. Er was volgens hen te weinig voortgang in het plan 'Veerkrachtig Bestuur', waarin de Brabantse gemeentes verzocht werden een visie op te stellen over de eigen bestuurlijke toekomst.

In deze toekomstvisie moeten de gemeenten hun veerkracht kunnen laten zien, zodat zij de maatschappelijke opgaven (bijvoorbeeld gezondheidszorg, cultuur en bereikbaarheid) van de toekomst aankunnen. De gemeente Laarbeek heeft een adviesbureau (Necker van Naem) aangetrokken, om deze opdracht met succes te voltooien. Eind april moet dit concreet zijn en gaan de Peelgemeenten om tafel om samen de visie te bekrachtigen en over te dragen aan de Provinciale Staten. DeMooiLaarbeekKrant praat hierover met burgemeester Frank van der Meijden.

Als ik me niet vergis, ligt er in Laarbeek al een toekomstvisie?
"Dat klopt. Er ligt zelfs een heel goede visie. We gaan dit dan ook niet helemaal overdoen, maar wel opnieuw bekijken. De visies die hier liggen zijn niet uit de lucht komen vallen. We zijn een krachtige gemeente, waar goed – en steeds meer – wordt samengewerkt en we hebben een gezonde financiële basis. Maar we kunnen wel zeggen dat we 'goed' zijn; we moeten het ook bewijzen. We moeten onze inwoners erbij betrekken. We moeten vooral ook laten zien dat we bestuurlijk stabiel zijn. Iets wat in de afgelopen jaren in Laarbeek niet het geval was, maar waar al een tijd lang heel hard aan wordt gewerkt. Dat is onze verantwoordelijkheid. Via deze toekomstvisie willen we dit aan gaan tonen. Klopt het wel hoe wij erover denken?"

Welke vragen zijn er vanuit de Provinciale Staten aan jullie gesteld?
"De Provinciale Staten willen dat wij de grote inhoudelijke maatschappelijke opgaven en ontwikkelingen in beeld brengen. Daarnaast hebben we als opdracht gekregen om de organisatorische en bestuurlijke scenario's te beschrijven. Als derde punt moeten we de raad, op basis van de visie, een keuze laten maken over de toekomst van de gemeente."

Wat is het doel hiervan?
"We willen in beeld brengen hoe onze gemeente in staat is om ook een gemeente van de toekomst te zijn en hoe wij invulling gaan geven aan de vragen die op ons af zullen komen. Zelfstandigheid is hierin geen issue. Onder andere via de enquête van TipMooiLaarbeek en de 60 contactpersonen (mensen uit het verenigingsleven, ondernemers, etc.) weten wij al dat onze inwoners graag willen dat we een zelfstandige gemeente blijven. Zij worden hier nu ook weer bij betrokken. De provincie verwacht dat ook van ons: zij willen dat vertegenwoordigers van ondernemers, onderwijs, maatschappelijke instellingen en burgers onze toekomstvisie onderbouwen. Uiteindelijk is het dan de taak aan ons om aan te tonen dat we veerkrachtig genoeg zijn hiervoor."

Dit onderzoek gebeurt dus niet helemaal samen met de Peelgemeenten?
"Nee, dat klopt. Met de Peelgemeenten is afgesproken dat ieder voor zich antwoord gaat geven op deze vragen. De ene gemeente heeft hierin een andere basis liggen dan een andere gemeente. We beginnen dus allemaal vanaf een ander vertrekpunt. Ook niet alle gemeentes hebben ervoor gekozen een adviesbureau in te schakelen. Goed om te vermelden, is dat we natuurlijk niet alles op gemeentelijk niveau doen. Er zijn heel veel zaken waarin we wel regionaal samenwerken. Zowel met de Peelgemeenten als met andere regio's en samenwerkingspartners."

Wordt het dan niet heel lastig om al die visies samen te brengen alvorens deze overhandigd wordt aan de Provinciale Staten?
"Ja, dat zal een uitdaging zijn. Maar het is maar gedeeltelijk gezamenlijk. In de collectieve visie komen ook per gemeente de vragen aan bod. Zo krijg je toch die nuance per gemeente. Eind april moet dit gaan gebeuren. Afgesproken is dat voor 1 juli 2017 de visie 'Veerkrachtig Bestuur' vanuit de Peelgemeenten bij de Provinciale Staten ligt."

Jullie hebben een adviesbureau ingeschakeld voor jullie eigen toekomstvisie. Hoe ziet het tijdspad eruit?
"Adviesbureau Necker van Naem begint met de verkenning, op basis van de al bestaande beleidsstukken. Deze documentanalyse wordt gepresenteerd aan het college van B&W en het MT van de gemeente Laarbeek. Daarnaast wordt er in de verkenningsfase nog een burgerpanel van TipMooiLaarbeek uiteengezet voor een peiling onder de inwoners. Dit moet half maart afgerond zijn. Hierna volgt een opgavensessie, waarin Necker en van Naem de opgaven op interactieve wijze onder de aandacht van de aanwezigen brengt. De gemeente is verantwoordelijk voor het uitnodigen van die aanwezigen. Dat zullen onder anderen de zestig contactpersonen, die hierboven genoemd staan, zijn. Samen met de gemeente vindt er dan een intensieve sessie plaats, waaruit moet komen welke elementen voor de aanwezigen het belangrijkst zijn in een rangvolgorde. Vervolgens vindt er een duidingssessie plaats met het MT en ambtenaren die betrokken zijn bij het maken van strategische keuzes, samenwerkingsverbanden en regionale diensten. Tijdens deze sessie geven zij aan op welke wijze de gemeente haar opgaven kan realiseren. Als allerlaatste, dan zitten we rond de periode van 10 april, vindt er een werksessie met de gemeenteraad plaats. Er wordt aan hen gevraagd of zij zich herkennen in het eindbeeld dat is neergezet. Naar aanleiding van de input van de gemeenteraad wordt het eindproduct nog aangepast, zodat het gereed is om het met de Peelgemeenten te bespreken eind april."