Afbeelding
Foto:

Auwerstraat

De Auwerstraat is een zijstraat van de Donkersvoortsestraat. Goed beschouwd is het in feite een doodlopende straat. Kort voor het einde daarvan sluit daar een straatje aan dat uitkomt op de Herendijk. Dat straatje wordt gemakshalve ook Auwerstraat genoemd. De Auwerstraat behoort tot de oudste straten van Beek en Donk. Op de kadasterkaart van 1832 is te zien hoe deze straat vroeger liep.

Hij begon op buurtschap het Heereind op het punt waar de Herendijk (Kapelstraat), Karstraat en Heereindseweg bij elkaar komen. Op de kaart is dat met een cirkel aangegeven. Vandaar uit liep hij enigszins kronkelig naar Donkersvoort, de plek waar deze straat ook heden ten dage op uitkomt. Hij heette toen de Auwersche straat. Op diezelfde kadasterkaart is te zien dat voornamelijk ter hoogte van de Karstraat enige boerderijen stonden. De huizen die er nu staan op het einde van de straat waren toen nog niet gebouwd.

Voor de inwoners van de Donk was dit de weg naar Lieshout. Op Donkersvoort moest je dan linksaf om verder richting Lieshout te kunnen gaan. In de 19e eeuw hebben ze plusminus vijftig meter naar het oosten de huidige weg naar Lieshout, de Herendijk, aangelegd. Die was een stuk rechter dan de oorspronkelijke Auwersestraat.

De naam Auwer is afgeleid van het woord oude. In het dialect wordt het woord auwe gebruikt voor oude. Al in 1832 werd het dus al een oude straat genoemd, waardoor men gevoeglijk kan aannemen dat de straat er dan al eeuwen lag. Voor die tijd veranderden landschappelijk structuren praktisch nooit.

Martin Philipsen
Heemkundekring De Lange Vonder.