Nina Finta
Nina Finta Foto: Johan Maas

Het maken van een goede profielkeuze

Redacteur: Stijn Geene
Fotograaf: Johan Maas

Laarbeek - Voor veel middelbare scholieren is het een spannende periode. De profielkeuze komt eraan. Veel leerlingen gaan nu al een deel van hun toekomst bepalen. Zo ook Nina Finta. Zij heeft haar profielkeuze al achter de rug. Ze weet dat het voor sommige best wel spannend is. Daarom geeft ze een paar tips voor de leerlingen die nu hun profielkeuze moeten maken.

Wat houdt de profielkeuze in?
Leerlingen kiezen hun profiel. Dit houdt in dat ze hun vakken mogen kiezen. Ze kiezen bijvoorbeeld de natuurkundige richting of de culturele richting. De leerlingen kunnen dan vakken kiezen die bij dat profiel horen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bij het natuurkundige profiel natuurkunde, scheikunde of biologie kiezen. Nina heeft wiskunde, economie, biologie en scheikunde gekozen. "Ik mag een paar vakken zelf kiezen. Een paar vakken zitten in elk profiel en kan je dus ook niet laten vallen", legt Nina uit. "Het verschilt een beetje per school welke vakken je wel en niet kan laten vallen."

Tips van Nina
Nina heeft de profielkeuze al achter de rug. Ze kan zich voorstellen dat sommige kinderen het best spannend vinden. "Het bepaalt een groot deel van je toekomst. Welke opleiding en wat voor baan je later kan krijgen." vertelt Nina. Ze vond het best lastig dat ze andere dingen koos dan haar vriendinnen. "Ik zit dan niet meer bij mijn vriendinnen in de klas", verklaart Nina. "maar ik vond het belangrijk dat ik voor mezelf koos. Het bepaalt mijn toekomst, niet die van hen." Nina geeft meteen een belangrijke tip; "Kies zelf en laat je niet beïnvloeden door je vrienden of vriendinnen." Nina vindt het belangrijk dat je kiest wat je leuk vindt maar ook wat je goed kan. "Als je het nog niet helemaal weet is het verstandig om er met iemand over te praten. Op school zijn er mensen die je een goed advies kunnen geven, maar ook mensen die je goed kennen, kunnen je adviseren. "Ze weten wie je bent en wat je wel en niet kan", vertelt Nina. "Je kunt wel iets kiezen waar je niet goed in bent, maar je moet er dan wel voor zorgen dat je slechte punten met goede punten voor andere vakken kan compenseren." Een andere tip van Nina is om je niet teveel te laten leiden door testen. "Ze kunnen anders zijn dan verwacht", weet Nina. De belangrijkste tip van haar is dat je je niet te druk moet maken. Dan komt alles goed. De MooiLaarbeekTeenz wenst iedereen die nog moet kiezen veel wijsheid toe.