Afbeelding
Foto:

Verkiezingen: veel Brabant naar Den Haag?

Nog zes dagen en dan weten we hoe de Nederlandse kiezer de kaarten heeft geschud. En of er voor het Brabantse genoeg troeven in het spel zitten. Veel zwevende kiezers moeten de komende dagen hun stellingen nog betrekken. Zijn er nog grote verrassingen te verwachten of zullen de verhoudingen zoals ze vandaag liggen zich stabiliseren? We weten het (nog) niet.

En worden we straks vanuit Brabant, met name vanuit Zuidoost-Brabant krachtig genoeg vertegenwoordigd in het Haagse? Hoeveel Brabantse kamerleden zullen de verkiezingen opleveren? Want zij zijn het die via hun stem en aanbevelingen het Brabantse belang in Den Haag doen horen. Aan de invloed van een goede vertegenwoordiging besteedde het Eindhovens Dagblad zaterdag jongstleden twee volledige pagina's. Op de voorpagina kopte het ED: "Zuidoost Brabant matig vertegenwoordigd" en in het hoofdartikel: "Wie gaat er voor ons naar Den Haag?".

We liggen dicht tegen het Brainport- , thans Mainportgebied met zijn hoogwaardige kennis- en researchindustrie, de maakindustrie en dienstverlening. Die bedrijvigheid straalt ook uit op de omliggende gemeenten: op toeleveranciers, klanten en werknemers in onze regio. Dat vraagt om een goede infrastructuur onder meer op het gebied van mobiliteit. Een vlotte en veilige verkeersdoorstroom in Zuidoost Brabant (en Laarbeek) is en blijft daartoe noodzakelijk.

Maar Zuidoost Brabant herbergt ook een omvangrijke en krachtige agrosector. Hoeveel vrije speelruimte krijgt de agrariër van de politiek die tegelijk rekening dient te houden met vraagstukken als klimaatbeheersing en noodzakelijke herontwikkeling van het platteland? Dat zijn vraagstukken die we niet lokaal of regionaal kunnen oplossen. Daarvoor hebben we ook Den Haag nodig: en mensen uit onze regio die daar onze stem laten horen.

Hoe zit dat bij Het CDA? Met Madeleine van Toorenburg uit Den Bosch en René Peters , nu wethouder in Oss, staan er degelijke kandidaten hoog op de lijst. Zij kennen onze regio erg goed. Dan is er Erik Ronnes, nummer 17 op de CDA lijst. Erik was wethouder in Boxmeer en is vanaf 2015 kamerlid. Hij kent de problematiek van de plattelandsgemeenten in onze regio goed en wil graag zijn werk als kamerlid voortzetten. Dat is ook het belang van Zuidoost Brabant.

Naar het zich laat aanzien zal het CDA zich landelijk redelijk herstellen, dat is wel zo goed als zeker. Dat verheugt ons. Misschien gaan we wel richting twintig zetels. Maar zeker is dat niet. Veel CDA afdelingen in de regio bevelen daarom hun CDA kiezers aan om Erik met voorkeursstemmen een plaats in de kamer te verlenen. Het CDA Laarbeek sluit zich daarbij aan. Kunt u zich daarin vinden, plaats dan het rode bolletje voor de naam van Erik op de CDA lijst.

Het ligt aan de kiezer dus aan u hoeveel troeven onze regio in Den Haag kan trekken? Alleen U kunt de vraag uit het ED beantwoorden. Veel succes op 15 maart.

Jacques Kals
Namens CDA afdeling Laarbeek