Kennelijk niet meer van deze tijd..

Het was een uitdrukking van vrijheid, van opluchting, van toekomst en saamhorigheid toen, nadat in september 1944 Aarle-Rixtel werd bevrijd van de Duitse bezetting, dit gevoel werd vorm gegeven door de bewoners van de verschillende buurten in geweldige presentaties tijdens de bevrijdingsfeesten in 1945.

Elke buurt gaf en blijk van verbondenheid, gezamenlijke vreugde en inspanning. Loopgroepen en praalwagens ontstonden uit het weinige wat er was aan geldmiddelen en materialen. Dit bijna euforische gebeuren zette zich voort in de jaarlijkse Maria-omgang, die voortsproot uit dankbaarheid voor de bescherming die het Lieve Vrouwke van Aarle het dorp en haar bewoners had geboden.

Er ontstonden de meest prachtige praalwagens en loopgroepen uit de ideeën en activiteiten van de verenigingen die weer uit hun gedwongen slaaptoestand waren gewekt. De jaarlijkse Maria-omgang werd een gebeuren dat vele honderden mensen uit de wijde omgeving naar Aarle-Rixtel trok en de regionale kranten stonden er telkens weer vol van. De in 1952 benoemde pastoor Van de Berk was zoals men dat noemde modern. Hij vond o.a. de Maria-omgang een achterhaald gebeuren, niet meer van deze tijd. De sturing verdween en geleidelijk kwam er een einde aan de processie . Echter bijna tegelijkertijd ontstond de carnavalsoptocht als een soort vervanging. De verenigingen lieten zich nu zien in dezelfde grandeur als voorheen bij de Maria-omgang en ook nu kwam men uit hele omgeving naar de Aarlese optocht kijken.

Vele gezinnen keerden uit de diaspora voor die gelegenheid terug naar hun geboortedorp. Het was een feest van het opfrissen van oude relaties en vriendschappen. Er werd gedanst in het Patronaat en velen trokken van café naar café van de Kerkstraat naar de Kouwenberg door de Dorpsstraat tot aan de Brug en weer terug .

En nu 2017, na 55 jaar, trekken er wat kindergroepjes en enkele vrienden met goedbedoelde overtuiging nagenoeg geluidloos door de straat waar bekenden en familie toeschouwen. Na afloop zie je her en der wat interactie tussen de toeschouwers en velen gaan zonder enige groet of anderszins naar de tent op het Heuveltje en houden onder oorverdovend gebonk tot diep in de nacht een Wish outdoor.

De commercie heeft gewonnen, daarmee is de oorsprong van Carnaval vergeten. Het is kennelijk niet meer van deze tijd.

Louis Barten