Afbeelding
Foto:

Voorstelling 'F*ck You Rainman' op dinsdag 4 april in Ontmoetingscentrum Beek en Donk

Kijkje in de wereld van de autist

Beek en Donk - Het AIC (Autisten Informatie Centrum) houdt in samenwerking met ViERBINDEN en het PGL (Platform Gehandicaptenbeleid Laarbeek) een voorstelling over autisme. De spelers geven u een unieke kijk in hun eigen autistische wereld.

Pervasieve ontwikkelingsstoornis
Tegenwoordig wordt er veel meer over autisme gesproken dan vroeger. Veel mensen, speciaal in de regio rondom Eindhoven kennen mensen, die ermee geboren zijn. Volgens Wikipedia: 'Autisme is een aangeboren pervasieve ontwikkelingsstoornis die zich kenmerkt door beperkingen op het gebied van sociale interactie en verbale communicatie en door een beperkt, repetitief of stereotiep gedragspatroon. De stoornis is op zeer jonge leeftijd lastig te diagnosticeren'. Het is een mondvol voor een gewoon mens. Kort gezegd komt het erop neer, dat er zich iets in de hersenen van iemand kan ontwikkelen, dat invloed heeft op zijn of haar ontwikkeling. Op het moment, dat deze stoornis last geeft voor de persoon zelf, wordt ze pervasief (een ander woord voor doordringend) genoemd.

Gelukkig
De NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) heeft enkele jaren geleden al een avond gehouden over dit thema in Laarbeek. Omdat er veel mensen met het probleem te maken hebben zijn er in Laarbeek, veel werkgroepen ontstaan, die dit probleem onder de aandacht wilden brengen. De meeste groepen zijn echter alweer ter ziele. Marianne Akkermans en Cockie van Oosterhout zijn verder gegaan als een groep voor lotgenoten. Eens in de zes weken houden zij in Lieshout een bijeenkomst. Iedereen is daar welkom, het doel is ideeën uitwisselen, hoe om te gaan met bepaalde problemen. Langzamerhand ontstaat er wel meer aandacht voor de stoornis, maar het blijft moeilijk autisme aanvaard te krijgen als een onderdeel van het dagelijkse leven. Een pasklare oplossing of genezing is er namelijk niet. Marianne Akkermans legt uit dat de leden van de lotgenotengroep, allemaal ervaringsdeskundigen, proberen om elkaar te steunen in de omgang met hun partners of kinderen door over bepaalde zaken te praten en te zoeken naar oplossingen. "Wij weten waar we het over hebben", zegt Marianne. Cockie van Oosterhout benadrukt, dat autisten niet per definitie ongelukkig zijn. "Ze vragen zich wel eens af, waarom anderen veel beter sociaal functioneren dan zijzelf, maar ze vinden vaak zelf een oplossing".

F*ck You Rainman
Op dinsdagavond 4 april houdt de lotgenotenwerkgroep een avond in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk. Op die avond wordt door twee autistische artiesten, Jeroen en Robert, de toeschouwer een kijkje gegund in de wereld van de autist. Hun voorstelling heet 'F*ck You Rainman' en is voor iedereen toegankelijk. Met zang, muziek, monologen en samenspraken maakt de toeschouwer kennis met de autist. De voorstelling maakt een rondreis door Nederland en is erg succesvol en de moeite waard om te bezoeken. Vanaf 19.00 uur is de zaal open. De voorstelling begint precies om 19.30 uur. "Er wordt mede in verband met het onderwerp, na die tijd niemand meer toegelaten", stelt Cockie uitdrukkelijk. In verband met de koffie vraagt de groep aan iedereen die wil komen, zich op te geven via het mailadres: aic-depeel@nva-nb.nl. Na afloop is er gelegenheid tot napraten. Hopelijk tot ziens op dinsdagavond 4 april.

Afbeelding