Afbeelding
Foto:

Kloostertuin

Het gebeurt slechts zelden dat een straatnaam genoemd wordt naar de plek waar die kwam te liggen. De Kloostertuin ligt letterlijk in de tuin van het verdwenen Leonardusklooster aan de Schoolstraat.

In 1894 werd, onder andere door bemoeienis van Piet van Thiel, Donk een zelfstandige parochie. Ter compensatie van het verlies van de helft van zijn parochie mocht de pastoor van Beek een klooster bouwen. Een jaar later betrokken de Zusters van Liefde uit Schijndel het nieuwe St. Josephklooster.

Pastoor Wouters was door de bisschop benoemd tot bouwpastoor van de parochie Donk. Hij bouwde de Leonarduskerk, die nu niet meer als zodanig wordt gebruikt. Vanaf het begin had hij te kennen gegeven dat er in zijn parochie net zoals in Beek ook een klooster moest komen en het liefst evenals in Beek de zusters van Liefde uit Schijndel, vanwege het feit dat die orde actief was in het onderwijs. Maar zo eenvoudig ging dat niet. De zusters stonden er niet op te springen om naar de Donk te komen. Ook andere congregaties, die de pastoor gevraagd had, lieten het afweten. Met behulp van een lid van de familie Van Thiel bereikte hij uiteindelijk toch zijn doel. De zusters van Schijndel kwamen ook naar de Donk. Op 25 juni 1913 betrokken de zusters het nieuwe klooster met daarbij een gasthuis voor ouden van dagen en een aantal schoollokalen. Hun belangrijkste taak was echter het geven van onderwijs en dan met name voor de meisjes.

In 1960 vertrokken de Zusters van Liefde uit het Leonardushuis en in hun plaats kwamen de Zusters van de Heilige Antonius uit Asten. Zij begonnen daar een opvang voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen. Aanvankelijk huurden zij het pand, maar in 1967 kochten ze het. In de jaren tachtig vertrokken ook de zusters van Asten en nam de gemeente Beek en Donk het pand over. Helaas werd kort daarna het oude klooster gesloopt. In de kloostertuin werd daarop woningen gebouwd en werd de straat Kloostertuin genoemd.

Martin Philipsen
Heemkundekring De Lange Vonder