Afbeelding
Foto:

Redacteur: Jac Babin

Munten, kaarten, postzegels en theezakjes. Het zijn zo maar wat populaire verzamelitems. Maar er is nog veel meer. Mensen verzamelen de meest bijzondere dingen, ook in ons Mooi(e) Laarbeek. Op zoek naar de MooiVerzamelaar van deze maand, belt DeMooiLaarbeekKrant aan bij Nelly Gilsing, De Vang 8, in Lieshout. Vol trots vertelt zij over haar prachtige verzameling miniserviesjes.

De verzamelaar
De verzamelaar doet zelf open en loodst DeMooiLaarbeekKrant naar een prachtig verlichte vitrine in de huiskamer. Nellie is 77 jaar en oorspronkelijk afkomstig uit Mariahout. Ze is getrouwd met Wim Gilsing en woont al zo lang in Lieshout, dat ze zich met recht een 'Liessentse', mag noemen. Nelly en Wim hebben twee kinderen, vier kleinkinderen en sinds kort ook een achterkleinkind. "Echt enthousiast is onze Wim niet over mijn verzameling", zegt Nelly lachend terwijl ze koffie inschenkt. "Hij loat mij mèr hinne doen."

De verzameling
De verzameling bestaat uit zo'n vijftig miniserviesjes. Voor alle zekerheid telt Nellie ze nog even na. Het zijn piepkleine serviesjes, kunstig gemaakt van porselein, hout, of metaal. Prachtig versierd met 'gouden' randjes en voorzien van kleurige afbeeldingen. "Om zoiets te kunnen maken, moet je wel kleine handjes hebben", merkt DeMooiLaarbeekKrant op. Onverstoorbaar gaat Nellie verder. "Dit is nu mijn lievelingsserviesje. Er staan de afbeeldingen van 'Hummeltjes' op. En dit is ook heel mooi, een afdruiprekje met een serviesje erop. Dit theepotje komt uit Schotland, en dit wijnserviesje uit Egypte en dit ….."

Ontstaan van de verzameling
Jaren geleden kocht Nelliy een serviesje in Volendam. Dat was het begin. In de loop van de jaren kwamen er steeds serviesjes bij. Nelly en Wim waren destijds nogal reislustig, en ook familie en bekenden brachten regelmatig iets mee.

Het allermooiste vindt Nelly de exemplaren die door haar kleinkinderen werden meegebracht. "Die hebben voor mij een grote emotionele waarde", zegt ze. Groot was de consternatie in huize Gilsing toen één van de glazen platen uit de vitrine naar beneden viel. Zes prachtige serviesjes, gekregen van de kleinkinderen, sneuvelden. "Wat ik toen riep is niet geschikt om in DeMooiLaarbeekKrant te zetten", lacht Nelly. "Ook onze Wim was op zijn zachtst gezegd niet in zijn nopjes. We hebben wel iets vergoed gekregen van de verzekering, maar die mooie serviesjes, gekregen van de kleinkinderen, had ik daar niet mee terug."

"Een echt fanatiek verzamelaar ben ik niet", bekent Nelly. "Dat komt omdat ik serviesjes verzamel omdat ik ze mooi vind, niet omdat ik er zoveel mogelijk van wil hebben. Contact met andere verzamelaars heb ik nauwelijks, maar de laatste tijd ben ik toch weer meer met mijn verzameling bezig."

Oproep
"Natuurlijk zijn lezers van deze rubriek, na een telefoontje welkom om te komen kijken naar mijn verzameling", zegt Nelly uitnodigend. "Misschien is er wel iemand die nog iets moois voor mij heeft, zegt ze hoopvol." Nelly Gilsing De Vang 8, Lieshout Tel:0499-421270.

Over deze rubriek
Verzamelaars die met hun verzameling in DeMooiLaarbeekKrant willen, melden zichzelf aan of ze worden door anderen aangemeld. De laatste tijd waren het vooral verzamelaars uit Beek en Donk en Lieshout, die op die manier 'de krant haalden'. Toch moeten er ook in Mariahout en Aarle-Rixtel nog een flink aantal 'stille' verzamelaars zitten, denkt de redactie van DeMooiLaarbeekKrant.

Bent u zo'n stille verzamelaar? Kent u zo'n stille verzamelaar? Tip dan de redactie van DeMooiLaarbeekKrant: redactie@mooilaarbeek.nl, tel. 0492-832182 Ook verzamelaars uit Beek en Donk en Lieshout zijn natuurlijk nog steeds van harte welkom.