Benita en Satine waren tijdens Carnaval 2017 in Beek en Donk
Benita en Satine waren tijdens Carnaval 2017 in Beek en Donk Foto:

Zangeres Benita Wallé-Klessens

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Beek en Donk – Dertig jaar geleden bleven mensen thuis voor de Soundmixshow van Henny Huisman. De Beek en Donkse Benita maakte in het derde seizoen haar opwachting als Patricia Paay. De vijftienjarige scholiere aan het Macropedius College in Gemert maakte met haar bijzondere stemgeluid veel indruk.

Leven van muziek
Via Facebook spoort DeMooiLaarbeekKrant Benita op. Dertig jaar geleden maakt Benita de droom van veel jongeren op de middelbare school waar; de sterren van de hemel zingen op de landelijke televisie. In een telefoongesprek vertelt de spontane Benita haar bijzondere verhaal. Benita is nog steeds zangeres en woont al 27 jaar in Frankrijk. Vol respect praat ze over haar ouders. "Ons mam heeft heel wat met me te stellen gehad", zegt Benita lachend. "Ik ging mijn eigen gang." Benita woont samen met haar man in de Dordogne. Ze verdienen hun brood met het maken van muziek. "Het is geen vetpot, maar we kunnen ervan leven", vertelt Benita. "We zijn momenteel druk met de carrière van onze dochter Satine. Ze trad op als jodelmeisje in The Voice Kids France." Benita treedt nu regelmatig met haar twaalfjarige dochter op.

Hoe het Soundmixavontuur begon
Benita speelde begin jaren '80 badminton bij DOT (De Oude Toren). Bij deze club zat Maria Verberne-Muller die op zoek was naar mensen die konden zingen. Er kwam een voorronde van de Soundmixshow naar Beek en Donk. "Ik kom uit een muzikale familie met veel zangeressen", vertelt Benita. "Naast badmintonnen zat ik ook op zangles." In Maria's woonkamer begonnen de voorbereidingen. "Maria zorgde voor de aankleding en oefende met mij", zegt Benita. "Ik won in de tent die speciaal voor de voorronde was gezet. Gerard Joling, die een jaar eerder met de Soundmixshow had meegedaan, was erbij." Hierna moest Benita diverse voorrondes in het land doorlopen. Na winst in de halve finale kwamen de media in beeld. "Henk Verhoeven werd toen mijn manager. Om van mijn podiumvrees af te komen, nam Henk me overal mee naar toe om op te treden", vertelt Benita. "Henk betaalde cursussen make-up, kleding en bewegen op het podium." Door Henks contacten kon Benita in haar carrière optreden met BZN, Lee Towers, Bennie Nijman en zelfs Johnny Logan.

Soundmixshow
Uiteindelijk kwam Benita als Patricia Paay op TV. "Het concept van de show was dat je op de artiest moest lijken", lacht Benita. "Met mijn 1.70m, lang zwart haar en groene ogen leek ik in de verste verte niet op Patricia. Het blonderen ging helemaal mis. Over mijn kortgeknipte haar kwam toen een pruik." Terwijl bussen met Brabanders naar Aalsmeer reden om de jonge zangeres aan te moedigen, werd in de studio een verhaal bedacht om Benita te introduceren. "Eén keer heb ik geskied en daarom werd ik in een skipak gestoken", grinnikt Benita. "Henny Huisman had, volgens mij, meer aandacht voor de Sint-Bernardshond." Het optreden ging geweldig, maar de jonge Benita kon de show niet winnen. Benita maakte braaf haar HAVO af en vertrok als au-pair naar Frankrijk. Na een jaar en verschillende banen was het plan om in Nederland toerisme te gaan studeren. Op de valreep deed ze in Toulouse auditie als zangeres bij een orkest en werd daar aangenomen. Vanaf dat moment begon een leven in de muziek. Tijdens de tournee met het orkest leefde ze maandenlang in een bus en waste zich in de rivier. Een armoedig bestaan, weinig roem, maar Benita volgde haar hart. "Muziek heeft een groot voordeel", lacht Benita. "Zing op de straathoek en je hebt weer geld voor een paar dagen eten."

Benita met Johnny Logan
Benita tijdens de halve finale van de soundmix show in 1986
Benita met Benny Neyman
Musical op het Macropedius College