Afbeelding
Foto: Heidy van Melis

Nieuwe aanpak natuureducatie blijkt gouden greep

Boomfeestdag 2017 op de Bernadetteschool

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Heidy van Melis

Mariahout - Samen met de kinderen van groep 7 plantte wethouder Tonny Meulensteen woensdag 22 maart een witte berk aan de rand van het speelplein van de Bernadetteschool. In het kader van Boomfeestdag 2017 blijkt de nieuwe aanpak van natuureducatie een gouden greep.

Herinneringen
Directeur Leo Donkers begint zijn toespraakje met een compliment aan de kinderen. Een paar weken geleden brachten die met hun lerares Mirjam van Falier een bezoek aan het IVN (instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid) in Aarle-Rixtel. "Ondanks het slechte weer", vertelt de directeur, "hebben de kinderen van de Bernadetteschool zich prima ingezet en er dus veel van opgestoken". De heer Hans Kempe, die de kinderen ook al heeft begeleid tijdens hun IVN-bezoek, herhaalt de les in het kort en alle kinderen kunnen het rijtje houtsoorten in een stam opnoemen. "Schors, bast, cambium, spinthout, kernhout", klinkt het als uit één mond! In zijn verhaal neemt hij de kinderen vijftig jaar in de tijd vooruit. Als zij als opa en oma bij de boom staan kunnen zij hun kinderen vertellen, wat de taak van de boom is en komen de herinneringen van vandaag misschien weer naar boven.

IVN
"De nieuwe aanpak van Boomfeestdag nieuwe stijl, die nu al een paar jaar gebruikelijk is, bevalt prima", aldus wethouder Tonny Meulensteen. "Vroeger was het gebruikelijk zonder inleiding van het IVN een aantal bomen of struiken te planten. Het was dan aan de leerkracht of die er van tevoren iets in de klas over zei. Nu is het planten van één boom de afsluiting van een blokje echte natuureducatie, die door deskundigen van het IVN wordt begeleid en verzorgd".

Pilletje
De Betula Utilis 'Doorenbos', zoals de berk officieel heet, is aanwezig in het plantgat. De kinderen staan er omheen. Onder in het gat komt een flesje met daarop alle namen van de kinderen uit de groep en de mensen die hebben meegeholpen. Het glazen flesje is officieel verzegeld en mag door Ruud en Peer Vogels onder de wortel van de boom worden geplaatst. "Zo staat mijn naam ook nog ergens op een stuk papier in een flesje bij een boom in de buurt van het gemeentehuis", merkt de wethouder op. Daarna wordt door de twee oudsten van de klas, Bart van Rooij en Loena van Berlo de eerste scheppen zand bij de boom gegooid. Luuk van Doren durft nu nog dicht bij de boom te gaan staan, maar als de berk dadelijk gaat groeien loopt hij er met een grote boog omheen. Hoewel een boom erg veel voordelen heeft, is Luuk allergisch voor berkenpollen en dat is erg vervelend. "Dan gaan mijn ogen erg jeuken", zegt hij. "Gelukkig is er wel een pilletje voor"!

Afbeelding
Afbeelding