Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Veel supporters van schoon in Laarbeek

Redacteur: Dieuwke Kommerij
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek – Alsof het zo moest zijn.. Afgelopen zaterdag was het prachtig voorjaarsweer voor de landelijke Opschoondag. Ook in Laarbeek staken veel mensen de handen uit de mouwen. Dit gebeurde onder meer vanuit de scouting en bij het IVN in Aarle-Rixtel. DeMooiLaarbeekKrant nam een kijkje bij de scouting in Lieshout en schoot foto's door heel Laarbeek.

Steentje bijdragen
Toon Daniëls en Toon van Grootel, allebei lid van de hengelsportvereniging, staan al in de startblokken om zwerfvuil te gaan rapen. "Voordat deze landelijke Opschoondag bestond gingen wij, in de jaren negentig, al met de jeugd op pad om troep op te ruimen", vertelt Toon Daniëls. "Hengelaars bevuilen de natuur ook en wij willen graag ons steentje bijdragen. We starten zo bij de sluis en lopen tot de 'Hellemondsebrug', de brug bij Bavaria. Janneke Tillemans zoekt het wat dichterbij en vertelt: "Ik heb er zin in en ga de Herendijk heen en terug lopen."Later op de ochtend sluiten ook de kinderen van de scouting aan met hun opruimronde.

Jeugdgemeenteraad
Jeugdgemeenteraadsleden Tara van der Aa (groep 8, De Sprankel) en Thomas van Velthooven (groep 8, Bernadetteschool) zijn ook present. Tara: "Ik vind het goed dat dit gebeurt, dan blijft er niets rondslingeren." Thomas, die tegelijkertijd een opname maakt voor Kidsradio van Omroep Kontakt, zegt: "Ik vind dit een heel goede onderneming van de gemeente. Zwerfvuil hoort niet op straat, maar moet hergebruikt worden."

Zwerfvuilvrouwen Mariahout
Volgens Jan Sprengers van de gemeente zijn er in Laarbeek zeker honderd mensen die in verschillende frequenties, en in verschillende clubjes, helpen bij het schoonhouden van Laarbeek. "De gemeente zorgt voor de materialen en haalt het vuilnis op", legt Jan Sprengers uit. Het bewijs hiervoor wordt geleverd als DeMooiLaarbeekKrant even later bij de rotonde Leentje Leenders (59) uit Mariahout tegenkomt. Veiligheidshesje aan, prikker en halfvolle afvalzak in de hand. "Ik hoor bij de zwerfvuilvrouwen van Mariahout", lacht Leentje. "Wij zijn een clubje van zeven dames, die vanaf de Opschoondag, dus vanaf maart tot en met oktober, de uitvalswegen van Mariahout schoonhouden. Ik vind dat als je je ergens aan ergert, kun je twee dingen doen: of je houdt erover op, of je onderneemt iets. Inmiddels doen wij dit al ruim tien jaar. Opvallend is dat er aan de kant van de fietsers veel minder troep ligt. Blijkbaar zijn die toch milieubewuster dan automobilisten en stoppen zij hun afval in de fietstas. Wij halen per persoon meestal twee vuilniszakken met troep op. Die worden bij mij thuis gestald en dan haalt Hans Notten van de gemeente het vervolgens op!"

Kortom: Een geslaagde dag door met een schone actie Laarbeek nog groener te maken.

Afbeelding