Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Erik van Haperen

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Joost Duppen

"Ik ben op zondag geboren en voel me dan ook echt een zondagskind." Met deze woorden eindigt een gesprek vol energie, positiviteit en openheid. Erik van Haperen legt uit hoe hij zijn positieve levensinstelling inzet in het dagelijks leven en in zijn functie als raadslid.

Erik, wil je je eerst even kort voorstellen?
"Ik ben Erik van Haperen, 57 jaar oud, geboren in Veghel maar al heel lang woonachtig in Beek en Donk. Ik ben 35 jaar getrouwd met Annet met wie ik al bijna 40 jaar lang een fantastische relatie heb en trotse vader van dochters Marte (30), Bregje (28) en zoon Wouter (24), die alle drie in Breda wonen. Ik ben een 'mensenmens' en erg happy met mijn gezin, familie, vrienden en collega's."

Wat doe je in het dagelijks leven?
Erik: "Ik ben werkzaam als Teammanager Zorg en Welzijn in Tilburg bij een organisatie die gespecialiseerd is in ouderenzorg. Ook als manager ben ik een 'mensenmens'. Ik zeg altijd 'je moet hard zijn voor de zaak als het moet en zacht zijn voor de mens als het kan'. Ik vind het belangrijk dat ik mezelf kan zijn en dat ik ook in mijn rol als leidinggevende mijn menselijke kant kan tonen. Ik zal daarom altijd benadrukken wat iemand goed kan. Leidinggeven is voor mij vooral samenwerken."

Hoe ben je de lokale politiek ingerold?
"Ik ben dertien jaar geleden door Joan Briels uitgenodigd een speciale avond van De Werkgroep bij te wonen. De Werkgroep had destijds twee fractieleden, was op zoek naar (meer) betrokkenheid van inwoners en wilde op die avond de mening van inwoners horen. Wat me gelijk aansprak, was de manier van werken bij De Werkgroep. De partij biedt veel ruimte aan anderen, heeft idealen maar is wel realistisch. Ik voelde direct de ruimte om mezelf te kunnen zijn. 'Dit past mij', dacht ik. Ik vind het niet alleen belangrijk wat je doet maar zeker ook met wie je iets doet. Ik ben nog een keer naar een Werkgroep-bijeenkomst gegaan en was toen overtuigd. Niet lang daarna heb ik het secretariaat op me genomen van de partij en sinds 7 maart 2006 zit ik in de gemeenteraad."

Je hebt een positieve levensinstelling zeg je. Hoe zet je die in in de politiek?
Erik: "Ook in de politiek ben ik mezelf. Ik heb een opvatting en draag deze uit. Door mijn positieve instelling en omdat ik veel onder mensen ben, kan ik makkelijk verbinden. Ook binnen de raad voeg ik me gemakkelijk. Echter, omdat er altijd besluiten moeten worden genomen door meerdere partijen, moet je soms ook 'water bij de wijn doen'. Maar het gaat niet alleen om wat wordt besloten, het gaat er mij ook om hoe dit besluit vooraf is gepeild bij inwoners of belanghebbenden en hoe dit vervolgens wordt gecommuniceerd. Dus niet alleen zitten op inhoud maar ook nadenken over 'hoe gaan we dit onderwerp onder de aandacht brengen?'. Daarop kun je wel degelijk invloed uitoefenen en je positieve inslag meenemen; respectvol, open en integer zijn. Voorbeeldgedrag vind ik daarbij heel belangrijk. We hebben de mond vol over leefbaarheid in onze dorpen, ook wij als partij. Winkelen, diensten afnemen of horeca bezoeken in onze eigen dorpskernen hoort daar voor mij dan ook bij. Niet alleen in Beek en Donk, maar ook in Aarle-Rixtel, Lieshout en Mariahout."

Heb je naast politiek nog andere hobby's Erik?
"Zoals gezegd, ik ben een mensenmens en dat komt in alles terug; als familiemens breng ik graag veel tijd door met mijn gezin maar ik begeef me ook graag in het gezelschap van vrienden. Annet en ik wandelen veel en sporten wekelijks bij een lokale sportschool." Erik vervolgt lachend: "Maar ik ben ook een horeca-mens, dat is absoluut een hobby van me… wel allemaal op fietsafstand in Laarbeek, dat scheelt."

Vorig jaar was je prins carnaval in Beek en Donk. Hoe kijk je terug op die tijd?
"Het was in één woord fantastisch!", glundert Erik. "Samen met Annet heb ik zo intens mogen genieten. We hebben veel nieuwe mensen leren kennen maar wat me vooral bij is gebleven is het gevoel van gelijkwaardigheid. Carnaval verbindt echt!"

Tot slot: Hoe kijk je vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar?
Erik: "Ik kijk heel open naar de verkiezingen van volgend jaar. De inwoners zijn aan zet. Ik zal me actief, betrokken, respectvol en integer blijven inzetten. Positief als ik ben, kijk ik met alle vertrouwen vooruit. Het glas is voor mij altijd halfvol."

Afbeelding