Burgemeester Frank van der Meijden en Wijkagent Gerrit van Zanten samen op pad door Aarle-Rixtel (archieffoto)
Burgemeester Frank van der Meijden en Wijkagent Gerrit van Zanten samen op pad door Aarle-Rixtel (archieffoto) Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Burgemeester Van der Meijden onderneemt actie op verbeteren veiligheid

"Ik accepteer niets wat het daglicht niet kan verdragen"

Redacteur: Nikki Barten

Beek en Donk – Op te veel plaatsen in Laarbeek komt de veiligheid van inwoners in het gedrang. Dat stelt burgemeester Frank van der Meijden, nadat er een aantal onacceptabele zaken - sommige onverwacht - op zijn bureau terecht zijn gekomen. Als voorbeeld wordt de Leliestraat in Beek en Donk en het voormalige dierenthuis in Aarle-Rixtel genoemd. In dit laatstgenoemde pand zijn vorige week nog krakers opgepakt, na meldingen van buurtbewoners.

Attitudewijziging
"Burgers moeten zich veilig voelen in hun gemeente. Dat kan alleen als zij ten eerste melding doen bij de juiste instantie en ten tweede als de betreffende instantie de melding ook serieus neemt en de casus op de juiste manier oppakt", zegt Van der Meijden stellig. "Hoe kan het dat er door inwoners van de Leliestraat diverse keren aangifte is gedaan, maar dat daar niets mee is gebeurd? Dat kan niet. Het is niet raar dat mensen dan negatief gaan praten over instanties zoals de politie en de gemeente. Ik ga ervoor zorgen dat er een attitudewijziging plaats gaat vinden. We moeten proactief en op de juiste manier dit soort zaken oppakken, waardoor de veiligheid en leefbaarheid van inwoners verbetert."

Voormalig dierenthuis
Een goed voorbeeld hierin is volgens de burgervader het voormalige dierenthuis op de Bakelseweg in Aarle-Rixtel. "Daar ligt al een dossier. Dan heb ik ook het bestuurlijk recht om actie te ondernemen. Wij vernamen van buurtbewoners dat zij zich onveilig voelden, door de komst van krakers in het pand. Samen met wijkagent Gerrit van Zanten zijn we – samen met een aantal politiewagens – goed voorbereid op dit pand afgegaan. We hebben de groep jongeren die hier zat precies in beeld en pakken ze hard aan. Dit mag en kan niet gebeuren." Maar Van der Meijden stelt dat het probleem op de Bakelseweg niet alleen bij die jongeren ligt. "De eigenaar van het pand is ook verantwoordelijk. Hij heeft zijn verantwoordelijkheid niet gepakt. Ik heb hem daarom op het matje geroepen en een goed gesprek met hem gevoerd. Wij willen als gemeente flexibel zijn in een aanpassing in het bestemmingsplan, maar dan moet er wel een reëel plan op tafel komen liggen. Voor nu is afgesproken dat Mankes per direct regelt dat het gebouw hermetisch afgesloten wordt en er ligt een concrete optie tot complete sloop van het pand."

Geschiedenis
Van der Meijden merkt in zijn korte tijd als burgemeester van Laarbeek op dat veel zaken, die naar boven komen, casussen zijn die een diepgaande geschiedenis kennen en waar nog steeds onrust over is. "Ik ga geen dingen accepteren die het daglicht niet kunnen verdragen. Deze problemen moeten opgelost worden en daar moeten we met zijn allen aan werken, zowel de inwoners van Laarbeek als de verantwoordelijke instanties. De maatschappelijke wederkerigheid moet een stimulans krijgen."

Heb je iets te melden?
Van der Meijden besluit: "Loop jij als inwoners ergens tegenaan waardoor je vindt dat jouw veiligheid en leefbaarheid in jouw buurt in het gedrang komt? Meld het dan! Dit doe je eerst bij de juiste instantie. Als je het gevoel hebt dat er niets of te weinig mee gebeurt, dan wil ik dat je je klacht 'opschaalt' en het meldt bij de gemeente. Ik kan als burgemeester bestuursrechtelijk stappen ondernemen, maar dan is het wel belangrijk dat er een dossier is. We moeten samen deze problematiek op gaan lossen. Daar ben ik al elke dag mee bezig en ga ik voorlopig nog elke dag mee bezig zijn. Het moet verbeteren."