Hans van Asten (l) en Ted Sprengers (r), kermis 1983
Hans van Asten (l) en Ted Sprengers (r), kermis 1983 Foto:

Herman Brood in Aarle-Rixtel

Redacteur: Thea Wich

Aarle-Rixtel – Wat zijn de overeenkomsten tussen Toonje Lager, The Mo, What Fun, Hans de Booij en Herman Brood? Het antwoord op deze vraag ligt voor de meeste veertigers en vijftigers voor de hand: het zijn allemaal Nederlandse bands die in de jaren '80 furore maakten in de nationale top. Een minder voor de hand liggend antwoord en waarschijnlijk alleen bekend bij de regionale veertigers en vijftigers: deze bands hebben allemaal gespeeld in zaal Kersten in Aarle-Rixtel. De optredens werden georganiseerd door Open Jongerencentrum Aarle-Rixtel. Oud-bestuursleden Hans van Asten (57) en Ted Sprengers (58) halen herinneringen op.

Vanaf eind jaren '70 was OJA gevestigd in de blokhut aan de Schoolstraat. Daar organiseerden de leden volop activiteiten waaronder optredens van bandjes. "Veel publiek kon daar natuurlijk niet in", vertelt Ted: "Grote artiesten konden we daarom niet uitnodigen." Toch groeide de wens om een bekende artiest te laten optreden in Aarle-Rixtel. "We gingen in die tijd naar optredens in Eindhoven", licht Hans toe: "We dachten: die kunnen we ook naar Aarle halen. We zochten contact met Wil Kersten, toenmalig eigenaar van zaal Kersten in de Dorpsstraat. Deze reageerde enthousiast."

De bestuursleden konden aan de slag. Ze maakten een prioriteitenlijst van bekende bands die ze graag naar zaal Kersten wilden halen. Of een band daadwerkelijk geboekt kon worden, lag aan de prijs. "Als ik een band belde, dan hoorde ik pas wat de kosten waren", legt Hans uit: "Gelukkig was die soms onderhandelbaar. Als ik zei dat we maar een klein jongerencentrum waren en dat het financieel risico groot was voor ons, dan wilden ze wel wat zakken."

In '82 lukte het om What Fun en Hans de Booij (van de hit Annabel) te boeken. Posters werden ontworpen door Hans' broer Lodewijk, kaartjes gemaakt door Ted: "Die printte ik op mijn werk. Ik gebruikte volgnummers en '@'. Op een typemachine had je dit teken niet, niemand had in die tijd thuis een printer. Onze kaartjes konden daarom niet worden nagemaakt."

Het eerste optreden was, met meer dan duizend bezoekers, een groot succes. "Het was volle bak", herinnert Ted zich: "Voor de zaal open ging stond er een hele mensenmassa bij de deur te wachten." Door de drukte sneuvelde er veel glazen. Dat werd een jaar later, bij het optreden van The Mo en Toontje Lager, voorkomen met een poster: tien glazen inleveren, één gratis consumptie.

Niet dat daar iedereen gebruik van maakte. Hans legt uit: "Toontje Lager had veel jonge meisjes als fan. Die liepen regelrecht naar het podium en bleven daar het hele voorprogramma staan. Drinken halen deden ze niet, bang om hun goede plek kwijt te raken. Toen Toontje Lager begon vroeg de manager of ik, samen met hun medewerker, op het podium wilde gaan staan om de meisjes die flauw zouden vallen uit het publiek te plukken. Ik denk dat er toen tussen de twintig en dertig zijn flauwgevallen."

Het derde jaar lukte het OJA Herman Brood te boeken. "Dit was eigenlijk boven ons budget", herinnert Hans zich: "Maar gelukkig zakte, na wat onderhandelen, de prijs." "Hij had wel de grootste wensenlijst van iedereen", voegt Ted toe: "Voornamelijk drank." Ook dit concert was volgens beide heren een groot succes: "Volledig uitverkocht met twaalfhonderd bezoekers en een fantastische sfeer."

"Toen kregen wij het in onze bol", lacht Ted: "We wilden een meerdaags festival gaan organiseren in Aarle-Rixtel. We zochten bands en een locatie. We hadden zelfs al een naam: POP-OJA. Dit bleek vanwege de enorme kosten te hoog gegrepen." Ook aan de optredens bij Kersten kwam een eind. Uitgaven werden hoger, veiligheidseisen werden strenger.

"We bleven natuurlijk wel doorgaan met het organiseren van optredens bij OJA", meldt Hans: "Zo zijn Armand, Drs. P en Ivan Heylen bij ons geweest." Al met al denken de oud-bestuursleden met veel plezier terug aan hun OJA-tijd. Ted: "Het was een hele leuke tijd." Hans: "En leerzaam. Met zijn allen een jongerencentrum draaiende houden zonder professionele begeleiding, dat is de beste leerschool. Trouwens: als iemand nog foto's heeft van de optredens bij Kersten, dan houden wij ons aanbevolen."

Hans en Ted (heden)
Hans de Booij (bekend van Annabel)
What Fun (bekend van The right side won)