Wandelen door de Stiphoutse bossen
Wandelen door de Stiphoutse bossen Foto:

Contact op een laagdrempelige manier met lotgenoten en hun naasten

"Kanker krijg je niet alleen"

Redacteur: Daan Daniëls

Laarbeek/Helmond – Iedereen krijgt tegenwoordig wel haast te maken met kanker. In elke familie lijkt wel iemand een bepaalde vorm van deze ziekte te hebben. Kanker staat ook niet voor niets al jaren in de top 10 van doodsoorzaken in Nederland. Inloophuis De Cirkel in Helmond wil op een laagdrempelige manier mensen met kanker en hun naasten met elkaar in contact brengen.

"Je kunt er mensen ontmoeten met dezelfde problemen, maar ook je zinnen even verzetten, er worden volop activiteiten georganiseerd. Kanker krijg je namelijk niet alleen", vertelt Leo Kivits, bestuurslid van De Cirkel. Zo zijn er onder meer excursies, workshops, lezingen maar kun je ook gewoon wat informatie inwinnen onder het genot van een kop koffie in een gemoedelijke huiselijke sfeer.

Want dat is wat De Cirkel wil bereiken. Dat mensen zich op hun gemak voelen en dat de drempel om over de ziekte te praten verlaagd wordt. "We proberen bijvoorbeeld wat nazorg te bieden na een chemobehandeling. De onzekerheid blijft, terwijl je op dat moment niet behandeld wordt." In het prachtige pand aan de Evertsenstraat in Helmond proberen vrijwilligers de bezoekers bij te staan. Op werkdagen van 9.30 tot 12.00 uur (op maandag en donderdag tot 16.00 uur. "Maar we zijn aan het kijken of we vaker 's avonds en in het weekend open kunnen zijn. Ook willen we meer gaan betekenen voor de kinderen van mensen met kanker. Een speciale Verwendag bijvoorbeeld", legt Kivits uit.

De Cirkel is er niet alleen voor mensen uit Helmond. Ze wil juiste mensen uit de hele Peelregio (Laarbeek, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Someren en Geldrop-Mierlo) een steuntje in de rug geven. "Het afgelopen jaar hadden we tachtig bezoeken uit Laarbeek. Het begint steeds bekender te worden. Omdat het voor mensen soms lastig is om hierheen te komen, willen we desnoods ook aan gaan bieden om mensen op te gaan halen."

Omdat De Cirkel vrijwel alleen met vrijwilligers werkt, probeert men ook geld op te halen met veel activiteiten. Op vrijdagavond 12 mei staat de vijfde EyeOn Croy Nightrun, rondom kasteel Croy in Aarle-Rixtel, in het teken van De Cirkel. Al het geld dat door wandelaars (4,5 km) en hardlopers (8,5 km) wordt opgehaald gaat naar een goed doel. Dit jaar is gekozen voor De Cirkel.

Afbeelding