Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Ruim 200 ouders bij thema-avond 'groepsdruk' van het Commanderij College

"We moeten durven om kinderen verschillend te laten zijn"

Redacteur: Ans van de Kerkhof
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek/Gemert - In de volgepakte aula van het Commanderij College afdeling Sleutelbosch in Gemert waren donderdag 30 maart ruim 200 ouders uit Laarbeek en Gemert bij elkaar gekomen om de lezing van Marcel van Herpen bij te wonen. De lezing ging over 'groepsdruk'.

Marcel van Herpen houdt zich al bijna 30 jaar bezig met onderwijs in de breedste zin van het woord. Van Herpen heeft zijn sporen inmiddels wel verdiend binnen de wereld van de pedagogiek. Mede-oprichter NIVOZ; Nederlands instituut voor onderwijs en opvoedingszaken, leraar op de eerste school voor ErvaringsGericht Onderwijs in Nederland. Oprichter Centrum voor ErvaringsGericht Onderwijs van Nederland, oprichter Centrum voor Duurzame Opvoeding en Ontwikkeling, mede-oprichter van de stichting van het ErvaringsGericht Onderwijs St. Maarten (Caraïben) mede-oprichter Centrum voor Pedagogisch Contact. Verder begeleidde hij in zo'n 15 landen educatieve projecten. In Gemert wordt duidelijk dat hij ook een begenadigd spreker is, getuige zijn 1000ste lezing/masterclass die hij daar geeft. Marcel: "Ik ben vooral bezig om te zorgen dat kinderen gehoord worden. Dat ouders en volwassenen zich bewust zijn van het emancipatieproces van kinderen."

Van Herpen opent de avond met een vraag aan de aanwezige ouders: "Wat zou je van mij willen weten voordat ik begin?" Het publiek blijft even stil, maar een enkeling waagt zich toch aan het stellen van een vraag. "Heb je zelf kinderen?" "Waar woon je?" "Waarom ben je hier?" Achter elkaar aan beantwoord van Herpen die vragen, en stelt dan: "Je wil gewoon weten wie ik ben en waarom ik doe wat ik doe. Dat willen kinderen ook weten van hun leraren en andere opvoeders. Pas dan weten ze hoe zij zich ten opzichte van hen kunnen verhouden." Daarmee begint hij te vertellen over het onderwerp: 'groepsdruk'.

Groepsdruk is een normaal verschijnsel volgens van Herpen, zolang het je normale functioneren niet belemmert. Iedereen ervaart groepsdruk op een of ander moment in zijn leven. Groepsdruk bij kinderen, is geen 'groepsdruk', het is de druk die elk kind in die groep ervaart. Weten hoe het ontstaat en hoe je er zelf mee om kunt gaan, maakt kinderen bewust en geeft ze de mogelijkheid om zichzelf te sturen.

Alles is terug te brengen tot het gegeven, dat je als ouder, leraar of coach probeert om het kind echt te verstaan. Een kind is meer dan de bovenste vier centimeter. Probeer om het kind zo te zien dat hij zichzelf kan laten zien. Ook als ze gedoe hebben met andere kinderen. Dat hoort erbij, daar horen ze van te mogen leren.

In onze huidige maatschappij vinden we het nodig om kinderen een etiket te geven zodat ze in een hokje passen met de juiste aanpak. "Nonsens, elk kind is verschillend, zelfs kinderen met dezelfde diagnose. Wat bij het ene kind werkt, werkt niet per definitie ook bij het andere kind. We moeten durven om kinderen verschillend te laten zijn. Een op de zes kinderen heeft een diagnose; ADHD,PDD NOS, etc. Een op de twintig is terecht." Belangrijkste boodschap die ouders en leerkrachten meekregen: "Laat het niet langer gebeuren dat een kind wordt buitengesloten. En door het gedrag kun je aan de buitenkant zien hoe ze zich van binnen voelen."

De vrijheid die een kind krijgt, moet aansluiten bij de verantwoordelijkheden die ze aankunnen om zich te kunnen ontwikkelen. Uitgangspunt moet zijn dat alle kinderen verschillend zijn, ze zijn allemaal uniek, en gedoe is nodig om van elkaar te leren. "Als volwassene moet je zo dicht bij je kind zijn dat je weet wat het nodig heeft, maar ook ver genoeg weg om ze het zelf te laten doen."

"We moeten minder snel selecteren en weigeren om kinderen de onveiligheid te laten ervaren van het er niet bij horen of buitengesloten te worden. Kinderen moeten worden vergeleken met zichzelf. Als we durven open te staan voor hun levens en daar samen doorheen komen, groeien kinderen op tot verantwoordelijke unieke personen die hun eigen weg vinden.

"Ik ben tevreden over de opkomst, de interactie en de inhoud van het gekozen thema. De lezing van Marcel van Herpen is zeer waardevol en bracht wat we ervan hoopten", aldus Wilbert van de Laarschot, voorzitter van de samenwerkende ouderraden die de avond organiseerde.

Voor mensen die meer over het onderwerp willen lezen: www.marcelvanherpen.nl

Afbeelding
Afbeelding