Eerste editie van de wielerfiets5daagse
Eerste editie van de wielerfiets5daagse Foto:

Wielerjeugdvijfdaagse Lieshout-Mariahout: 1973-2017

Redacteur: Dieuwke Kommerij

Lieshout - Het startschot voor de 45e wielerjeugdvijfdaagse van Lieshout-Mariahout valt op maandag 10 april. DeMooiLaarbeekKrant ontmoet vrijwilligers Leo van Berlo en Laura Steegs. Zij vertellen enthousiast over dit fietsevenement dat niet meer weg te denken is in Lieshout...

Kleurplaat=inschrijfformulier
"Zodra de juffen van de basisscholen mij zien, springen ze op om kleurplaten mee te geven", lacht Laura. "Het is weer zo weit", zeg ik dan. Laura is vanaf eind jaren tachtig actief voor de wielerjeugdvijfdaagse, omdat man Pierre ook betrokken is. "Het is een leuke club", vertelt Laura. "De voldoening die je aan het eind van de week voelt, daar doe je het voor. Wij krijgen veel complimenten. Van kinderen én van ouders. Ooit bracht een deelnemer zelfs een taart op vrijdagavond. O ja, wat ik wel gelijk wil zeggen: onze sponsors zijn ontzettend belangrijk. Sommige mensen denken dat wij alles maar krijgen, maar dat is niet zo. En niet te vergeten, onze vrijwilligers. Er zijn er zelfs die een week vrij pakken of hun verjaardag pas vieren in het weekend. En ik doe het natuurlijk niet alleen. Ook Marcel van der Linden en Monique Jansen zitten in het comité: iedereen in actie voor deze leuke én zware week."

Op naar de start
Hoe is het begonnen? Iemand die daar alles van weet, is Leo van Berlo. Hij vertelt: "Ik heb als ploegleider alle edities meegemaakt. Zelfs toen mijn broer trouwde, ging ik onder de receptie naar het parcours. Maar de start van de wielerjeugdvijfdaagse van Lieshout ligt in Gerwen. Daar werd al een fietsvijfdaagse georganiseerd door Jong Nederland (nu scouting, red.) en zij nodigden in 1967/1968 Jong Nederland, afdeling Lieshout, uit om mee te doen. Met een ploegje van een man of zes, jongens die net van de basisschool af waren, gingen we. De supportersclub van 'De Lieshoutse wielrenners' moedigde het aan om dit ook in Lieshout te organiseren. Dat gebeurde! Jong Nederland Lieshout hield met de supportersvereniging van 23 tot en met 27 juli 1973 de allereerste wielerjeugdvijfdaagse. Het was de tijd waarin de boekjes gestencild werden en de aankondiging van het evenement met stift op posters van Bavaria werd geschreven. Middelen waren er nauwelijks en de jury zat verhoogd op de platte wagen", lacht Leo. "Iedereen kon meedoen, ook buitendorps. En wij nodigden op onze beurt Gerwen en Nuenen uit. Ik denk dat er wel honderdvijftig kinderen meededen. Toen begin jaren '80 Jong Nederland Lieshout stopte met de organisatie, nam het groepje van het eerste uur – die als jongetje de vijfdaagse hadden gefietst – de organisatie op zich. Daarmee was het comité wielerjeugdvijfdaagse Lieshout-Mariahout geboren. Vanaf 1988 konden trouwens alleen deelnemers uit Lieshout en Mariahout meedoen."

Persoonlijk
"De mooiste groep fietsers vind ik de groep van nul tot en met drie jaar", laat Laura weten. "Alleen beseffen sommige ouders niet, dat vooraan staan, soms echt gevaarlijk is, zeker als hun kind niet goed fietst. Gelukkig hebben wij een officiële jury. Een keer bleef zo'n kleintje pal voor de finishlijn staan en won iemand anders. Als kinderen niet verder willen, gaat de rem erop", lacht Laura. Het comité heeft er zin in. De beloofde extraatjes voor alle deelnemers in dit jubileumjaar zijn binnen, waaronder een linnen tasje met het logo van de wielerjeugdvijfdaagse. Ook onze wielrennende burgemeester, Frank van der Meijden, komt kijken naar aanstormend Laarbeeks wielertalent.

Leo van Berlo
Archieffoto 2016