Afbeelding
Foto: Martin Prick

Krijgsman Soranus, de oudste Lieshoutse vereniging, viert het 150-jarig bestaan

"Je kon vroeger bij de schut gaan of bij de handboog"

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Martin Prick

Lieshout - De Lieshoutse handboogvereniging 'Krijgsman Soranus' viert op 8 april haar 150-jarig bestaan met een receptie in haar clubhuis 'De Handboog'. Hiermee is zij met afstand de oudste Lieshoutse vereniging.

Vroeger
De handboogvereniging werd waarschijnlijk rond het jaar 1867. Waarschijnlijk, want van de allereerste jaren van de vereniging is weinig materiaal bewaard gebleven. In de 'Zuid-Willemsvaart' (voorloper van het Helmonds- en Eindhovens Dagblad) van 1905, staat een stuk geschreven over een groot concours dat op 26 juni werd gehouden ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan. Het alleroudste gegeven dateert uit 1877. De toespraak die toen werd gehouden door Martinus Coppens, grootvader van de bekende Lieshoutse fotograaf Martien Coppens, is bewaard gebleven. De naam van de vereniging is ontleend aan een Bataafse krijgsman, die vocht in het leger van Hadrianus in de tweede eeuw na Christus (volgens Wikipedia). Overigens heeft er rond het 'Fin de Siècle' (einde 19e eeuw) nog een handboogvereniging meer bestaan in Lieshout onder de naam 'De Vriendenkring'. De verenigingen waren in die tijd nog niet zo dik gezaaid als tegenwoordig. Arnold Bevers, schutter van het eerste uur en centraal op de foto: "Je kon vroeger bij de schut (het Gilde) gaan of bij de handboog, meer was er gewoon niet".

Onderkomen
Een aardig verhaal is het aantal onderkomens, dat de handboogvereniging heeft gekend tijdens het bestaan. Allereerst moge duidelijk zijn, dat het er vroeger minder luxe aan toe ging dan tegenwoordig. Er werd altijd buiten geschoten. Meestal op een wei achter een café of op een andere plaats, waar de veiligheid was gewaarborgd. Veel boogschutters hadden een eigen 'pak', een op elkaar geperste baal stro, waarop het doel of de roos met pennen werd bevestigd. Het eerste thuishonk was café Verhofstad. Toen de uitbaters naar Amerika vertrokken werd dat het café van de familie Van de Ven, daarna Van Diest. 'Een blauwe maandag' werd café Brokx het thuishonk, maar toen werd het tijd voor een echte overdekte zaal. De eerste overdekte handboogschietbaan van Nederland ontstond aan de Dorpsstraat bij café Hans Dekkers, later 'De Koekoek'. De grote zaal van Karel (Huygens) is dus gebouwd als schietbaan voor 'Krijgsman Soranus'! Lang heeft de groep er overigens niet van kunnen genieten, want de zaal werd opgeleverd in 1939 en was al gauw bestemd voor de inkwartiering van soldaten tijdens de oorlog. Na de oorlog was de vereniging thuis bij café Slegers, waar wederom buiten werd geschoten. Twee jaar hebben de leden zich thuis gevoeld in een ruimte bij het huis van Tini van Hoof, omdat ze hals over kop uit zaal Slegers moesten vertrekken. "Schieten konden we daar niet", vertelt Arnold, "dat deden we in een wei van de toenmalige voorzitter. In 1991 krijgt de handboogvereniging dan het huidige onderkomen achter de paardenmanege, waar een prachtige overdekte baan ligt.

Tentoonstelling
De huidige vereniging telt 23 personen, die het hele jaar door met elkaar en met bevriende verenigingen een sportieve strijd leveren. Het belangrijkste recente succes werd behaald in 2011 toen het team van Krijgsman Soranus Nederlands kampioen werd van de NHB (Nederlandse Handboog Bond). Dit kunststukje werd nog eens herhaald toen een ander team met de eer aan de haal ging in 2013. Ad Endevoets, de huidige voorzitter, is vooral trots op het feit dat er veel jeugdleden zijn binnen de vereniging.

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan wordt een bescheiden receptie gegeven op zaterdag 8 april van 17.00 uur tot 19.30 uur in 'De Handboog'. In het Dorpshuis is een expositie ingericht van attributen en belangrijke zaken, die bewaard zijn gebleven van deze vereniging. Deze tentoonstelling ingericht door heemkundekring 'Hof van Liessent' is nog te bezoeken tot en met de maand mei.

Onder dankzegging van het mogen gebruiken van het boek over de vereniging, dat is samengesteld door Arnold Bevers, wenst DeMooiLaarbeekKrant handboogvereniging Krijgsman Soranus nog minstens 150 jaar sportief plezier toe!