Afbeelding
Foto: Heidy van Melis

Tegenstanders ondernemersfonds verenigen zich

"Ondernemers zijn niet of nauwelijks geïnformeerd"

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Heidy van Melis

Laarbeek – "Ondernemers in het buitengebied en op de industrieterreinen in Laarbeek zitten niet te wachten op een ondernemersfonds." Jos van den Biggelaar, Willie Maas en Peter Swaanen zijn deze mening toegedaan en leggen uit waarom zij juridische stappen ondernemen tegen het recentelijk ingevoerde ondernemersfonds. Het ondernemersfonds wordt gefinancierd via een bijdrage voor ondernemers en niet-woningbezitters of –gebruikers via de WOZ. De gemeente Laarbeek is verantwoordelijk voor de inning.

Geen draagvlak
"In tegenstelling tot wat in de media wordt beweerd, is niet aangetoond dat er een breed draagvlak is voor een ondernemersfonds in Laarbeek", vertelt Van den Biggelaar. "Het is pure misleiding om dit zo te stellen. Ondernemers zijn in de aanloop naar de invoering van het fonds niet of nauwelijks geïnformeerd. En dan praat ik hier over ondernemers op de industrieterreinen en in het buitengebied. Winkelstraten- en centra hebben wellicht baat bij invoering maar ondernemers op industrieterreinen zitten niet te wachten op het verplicht bijdragen aan een ondernemersfonds. Het argument dat door de invoering van een ondernemersfonds zogenaamde 'free-riders' worden aangepakt (ondernemers die niet meebetalen maar wel meeprofiteren van collectieve acties), geldt misschien voor de diverse winkelcentra maar niet voor het buitengebied en de industrieterreinen. Dit blijkt ook uit de vele reacties die wij dagelijks ontvangen."

'Iedereen is erop tegen'
"Uit een enquête die we hebben gehouden onder ondernemers, is gebleken dat alleen al 75% van de ondernemers hier op Beekerheide een collectief ondernemersfonds niet ziet zitten. Maar ook in de rest van Laarbeek hebben we gepeild en iedereen is erop tegen", vervolgt Willie Maas. "Maar weet je wat het met ondernemers is? Die hebben het druk en zijn bezig met heel andere zaken dan het openen van hun mail, ze hebben er vaak geen tijd voor en laten zaken als deze liggen. Voor velen geldt dat ze, voordat ze het in de gaten hadden, al meebetaalden aan een fonds waarvan ze het nut totaal niet inzien. En dat is wat we duidelijk willen maken; we zijn principieel tegen het financieel bijdragen aan iets waar we niet om gevraagd hebben." Van den Biggelaar beaamt: "De verplichting die ongevraagd is opgelegd, dat is ons grootste probleem."

Andere toonzetting
"Hoe anders was het geweest als de gemeente ondernemers vooraf had gevraagd of er behoefte bestaat aan een ondernemersfonds?", stelt Swaanen. "Dat was eerlijk geweest. Dan had je vooraf kunnen peilen of er daadwerkelijk draagvlak aanwezig is onder alle ondernemers in Laarbeek en dan was de toonzetting zo anders geweest. Nu is ons een verplichte bijdrage aan het ondernemersfonds opgedrongen, wordt gesproken over voldoende draagvlak en zijn ondernemers die tegen de invoering van een ondernemersfonds zijn als het ware monddood gemaakt. Het feit dat het ondernemersfonds een stichting is, vind ik bijzonder kwalijk. Zelfs de gemeente heeft geen inzage nu. Had er minimaal een vereniging van gemaakt, want als je lid bent van een vereniging kun je tenminste meepraten en meebepalen."

Actieplan
Van den Biggelaar vervolgt strijdbaar: "Naar aanleiding van alle tegengeluiden die wij hebben ontvangen, zijn wij een actiegroep gestart en bezig met het oprichten van een vereniging; Actie OZB Ondernemersfonds. We hebben een advocaat in de arm genomen. Met behulp van een door hem opgesteld bezwaarschrift kunnen we collectief bezwaar aantekenen tegen verplichte deelname aan het ingevoerde ondernemersfonds. We roepen dan ook alle ondernemers die tegen zijn op contact met ons op te nemen en lid te worden van de vereniging. Let wel: vóór 14 april aanstaande moet bezwaar zijn ingediend dus de tijd dringt! Aanmelden of informatie opvragen kan via emailadres actieozb@gmail.com. Hoe meer ondernemers zich verenigen, hoe beter!"