Namen 2

Namen intrigeren me nu eenmaal, ik kan er niet genoeg van krijgen. In 2016 zijn de volgende namen aangemerkt als raarste namen: Kenny Boeijen, Maria Juana, Loek Out, Ferry Weertman, Cor ten Broek, Candy Man, Ali Jansie, Ben Dral, Indy Holman, Ton van Hout. Op zich niets vreemds, behalve wanneer je ze hardop voorleest. De combinatie van voor- en achternaam krijgt daardoor een lacherig effect, alsof de naamgevende ouders het met opzet gedaan hebben. Vaak onschuldig misschien zoals Anna Nas, Justin Case, Ko Mies, Mette Bus en Chris Musch. Wanneer mensen gaan trouwen kunnen ze er niets aan doen wanneer de samenstelling enigszins een toevallige samenvoeging wordt. Mien Billekes-Jeuken is natuurlijk algemeen bekend maar staat in het lijstje echt niet alleen. Stel dat Annie Schilder met Leon de Winter zou trouwen dan zou ze Annie de Winter-Schilder gaan heten. Nelly Cooman met Rob de Nijs zou resulteren in Nellie de Nijs-Cooman.

Een groot misverstand is dat Napoleon de familienamen bedacht zou hebben. In feite bestonden vele namen al maar worden ze vanaf het moment dat Napoleon Bonaparte Nederland inlijft, geregistreerd in een bevolkingsregister. En ondanks deze vastlegging bedenken mensen er steeds weer namen bij of verbasteren deze om duidelijk te maken wie de verwekker is. Piet van Jan van Driekome bijvoorbeeld, of Janus van Frans van Sisse. Zulke patroniemen kennen we ook in Friesland, Daar heette iemand bijvoorbeeld Jelle Douwesz., dat wil zeggen: Jelle, de zoon van Douwe. De zonen van Jelle heetten op hun beurt Douwe Jellesz. en Pieter Jellesz. en zijn dochter heette Grietje Jellesdogter. Nog maar te zwijgen over bijnamen die iemand kan krijgen. De Wiepert, de Zwarte, d'n Bolle, de Kromme en d'n Uul om maar een wat plaatselijke voorbeelden te noemen. Toch is er iemand die spant de kroon met al zijn namen, we kennen hem als Elohim, El, Elah, Yhvh, Elohay, de Heer, de Barmachtige, de Genadevollle, Allah, Al-Malik, As-Sami, Mailku-I-Mulk, Al-Dhaar, AlhaalikHierwelwatReligiesdoorElkaar, we bedoelen er allemaal God mee. En we roepen hem veelvuldig om, vooral wanneer we aan het klussen zijn en we slaan met een hamer gruwelijk hard op onze duim.

Dan hebben we hier alleen nog maar over mensennamen. Vissen, paarden, katten, parkietjes, marmotten, konijnen, alles krijgt een toepasselijke naam. Laatst zit ik met mijn hond naast een goede vriend van me in de wachtkamer bij de dierenarts. De dierenartsassistente komt binnen en zegt netjes de naam: "Van Dijk". Ik sta op en hij kijkt me aan en zegt: "Oh P. Skauwe, nu weet ik eindelijk dat je van Dijk heet". "Van Dijk is de naam van de hond van de heer P. Skauwe', corrigeert de assistente direct. "In zijn geboortedorp wordt hij aangesproken als Skauwesz.".