Hans Vereijken
Hans Vereijken Foto:

'Ondernemer van het Jaar' 2013 Hans Vereijken (Vereijken Kwekerijen) aan het woord

"Ondernemersprijs is méér dan een gewone prijs"

Redacteur: Daan Daniëls

Laarbeek - Hans Vereijken weegt zijn woorden even voordat hij antwoord geeft. "Ja, ik ben blij dat ik mee heb gedaan. Het heeft me heel veel gebracht. Door de prijs te winnen ben ik nog gemotiveerder geworden en heb ik nog meer energie voor het ondernemerschap gekregen." De winnaar van de vorige Ondernemer van het Jaar-verkiezing is duidelijk enthousiast. Door mee te doen aan de verkiezing heeft hij nieuwe inzichten gekregen, veel geleerd en deuren gaan makkelijker open.

Bijzonder jaar
Hans Vereijken van Vereijken Kwekerijen (van de Tasty Tom-tomaat) uit Beek en Donk kijkt terug op een bijzonder jaar wat voor hem uiteindelijk leidde tot het winnen van de verkiezing. "Deze prijs is toch wel wat anders dan een normale ondernemersprijs. Deze is van een hoog niveau. Er zit een lang selectietraject aan vast en genomineerde ondernemers krijgen een gedegen leertraject aangeboden. Het mooie is dat het ondernemers zijn van verschillende sectoren. En hoe groot of hoe klein de bedrijven ook zijn, van iedereen leer je wel iets." Wat Vereijken aanspreekt is dat naarmate de verkiezingen vordert je ook als ondernemer verder groeit. "Er zijn zes thema-avonden waar je gaat sparren met anderen. Ook krijg je een persoonlijke test waar een profiel uitkomt hoe je als ondernemer bent. Een gratis advies ." De selectiecommissie gebruikt het ondernemersprofiel en de beoordeling van de thema avonden om tot een keuze voor de drie finalisten te komen.

Goede keuze
Hoewel Vereijken bij het begin van de verkiezing twijfelde om in te stappen, heeft hij geen moment spijt gehad. "Het is positieve reclame en ik kreeg de bevestiging dat we voor ons ondernemerschap de juiste keuzes hadden gemaakt en op de goede weg zitten. Je ziet dat de manier van bedrijfsvoering succesvol is." Dat Hans het uiteindelijk tot de laatste drie (en zelfs de nummer één) schopte was voor hem zeer bijzonder. "De uiteindelijke jury bestond uit een aantal zeer gerenommeerde topondernemers uit de regio (onder meer de directeuren van Bavaria, Huijbregts en Kingspan). Het is een eer als zij op je bedrijf komen en jij voor hen je bedrijf mag presenteren."

Verdieping
Dat je als ondernemer tijdens het leertraject bij de verkiezing ook in contact komt en blijft met andere ondernemers noemt Vereijken een meerwaarde voor deze verkiezing. "De cross-overs zijn mooi. De kansen liggen namelijk bij andere sectoren. Een eigenschap van ondernemers is dat ze van veel markten iets af moeten weten. Bij deze verkiezing ontwikkel je je verder en krijg je de kans om een kijkje in de keuken van andere ondernemers te nemen. En dat mensen je nu nog steeds daarover aanspreken, dat geeft je telkens weer nieuwe energie."

Hans Vereijken (met trofee) werd in 2013 'Ondernemer van het Jaar'