Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Basisschoolkinderen 't Otterke maken statement richting homogeweld

"Ze wilden zorgen voor bewustwording"

Redacteur: Suzan Mulder
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk - Groep 7 van basisschool 't Otterke in Beek en Donk besprak in de klas het nieuws over een homostel in Arnhem dat in elkaar was geslagen. De kinderen waren verontwaardigd, maar beseften tegelijkertijd dat ze zelf ook wel eens het woord homo als scheldwoord gebruiken. David, Jasper en Lugain maakten een presentatie over het onderwerp. Het Jeugdjournaal was onder de indruk en kwam op vrijdag 7 april naar 't Otterke om verslag te doen.

Spanning
"Vandaag is een spannende dag", begint juf Judith haar uitleg over wat er gaat gebeuren. Achterin het klaslokaal luisteren een cameraman en verslaggever van het Jeugdjournaal en verslaggevers en fotografen van het Eindhovens Dagblad en DeMooiLaarbeekKrant mee. Ze komen voor de presentatie die David, Jasper en Lugain zo dadelijk gaan houden in groep 8. De kinderen zijn gespannen, maar dat is nauwelijks nog te merken wanneer ze hun verhaal doen. "We zagen met z'n allen wat er gebeurde en hebben deze presentatie gemaakt omdat we dachten 'dat kan niet'. Het is belangrijk dat we met respect met elkaar omgaan", vertelt David. "We hopen dat jullie het scheldwoord homo minder gaan gebruiken en snappen dat iedereen zichzelf mag zijn." Tijdens de presentatie vertellen David, Jasper en Lugain over het homohuwelijk, de gaypride en leggen ze de symboliek van de regenboogvlag uit. Na afloop worden er vragen gesteld en complimenten uitgedeeld door de toehoorders van groep 8.

Bewustwording
Juf Evelien startte het project op met groep 7. "Toen we spraken over de mishandeling, kwamen de kinderen er al snel achter dat ze het woord homo regelmatig als scheldwoord horen en zelfs wel eens gebruiken. Ze wilden zorgen voor bewustwording en daarom zijn we dit project gestart. Hopelijk volgen volwassenen ook, nu de kinderen aangeven dat we met respect met elkaar om moeten gaan. Ik was zo trots op ze, dat ik de tiplijn van het Jeugdjournaal heb gebeld. Ik had nooit verwacht, dat ze ook echt zouden komen. Ik viel bijna van mijn stoel toen ze belden."

Project
Verslaggever Michiel van het Jeugdjournaal vertelt dat er bij hen massaal gereageerd is door kinderen op het nieuws over de mishandeling: "Kinderen vonden het heel heftig, maar weten er vaak nog weinig over. Deze klas had er een project van gemaakt, daarom zijn we vandaag hier om te filmen." De uitzending van het Jeugdjournaal met de presentatie van groep 7 van 't Otterke was op zaterdag 8 april. Deze is terug te kijken via uitzending gemist of www.jeugdjournaal.nl.

Afbeelding
Afbeelding