Peter Klomp
Peter Klomp Foto:

Redacteur: Jac Babin

Munten, kaarten, postzegels en theezakjes. Het zijn zo maar wat populaire verzamelitems. Maar er is nog veel meer. Mensen verzamelen de meest bijzondere dingen, ook in ons Mooi(e) Laarbeek. Op zoek naar de MooiVerzamelaar van deze maand, belt DeMooiLaarbeekKrant aan bij Peter Klomp in Lieshout. Vol trots vertelt hij over zijn prachtige verzameling fototoestellen.

De ontvangst
De verzamelaar doet niet zelf open, maar zijn vrouw Anneke. "Peer is nog boven een paar dingen aan het uitzoeken", zegt ze vriendelijk. In de hal een grote vitrinekast, gevuld met fototoestellen. Vol bewondering bekijkt DeMooiLaarbeekKrant de verzameling. "Dit is nog maar een gedeelte, vertelt Anneke. Met een aantal boeken onder zijn arm komt de verzamelaar zelf naar beneden. En binnen de kortste keren zitten we gedrieën gezellig aan de koffie te kletsen over fotograferen en fototoestellen.

De verzamelaar
Peter is 68 jaar en met pensioen. Hij was eigenaar van een bedrijf dat inmiddels door zijn zoon wordt voortgezet. Het bureau meet, rekent en adviseert bij geluidshinderkwesties. "Vaak moest ik voor dit werk, tijdens geluidsmetingen ook foto's maken van de situatie en de omgeving. Zo is mijn belangstelling voor fotografie ontstaan", vertelt Peter. "Nee een creatieve fotograaf, ben ik nooit geworden", zegt Peter bescheiden, terwijl hij DeMooiLaarbeekKrant een prachtig fotoboek over kinderen en kleinkinderen toeschuift. "Vroeger maakte ik ook nog natuurfoto's en foto's van mooie gebouwen en mooie mensen. Mijn belangstelling voor fototoestellen groeide met de jaren."

De verzameling
De verzameling bestaat uit zo'n honderd exemplaren, gekocht op rommelmarkten of ruilbeurzen. "Ik ben van oorsprong een techneut", lacht Peter. "Ik ben vooral geïnteresseerd in de mechaniek van degelijke fototoestellen. Plastic wegwerptoestelletjes zijn aan mij niet besteedt." In een rap tempo vult de tafel zich met allerlei toestellen. Enthousiast vertelt Peter bij ieder toestel een verhaal eventueel gedocumenteerd met de vele boeken die ook op tafel liggen. Nooit geweten dat er zoveel soorten camera's zijn: Boxcamera's, Platencamera's, Balgcamera's, Meetzoekercamera's, Spiegelreflexcanera's, Panoramacamera's en allerlei Compactcamera's. Heel leuk is de 3D viewer, met 2 lenzen voor het bekijken van stereoplaatjes. "Ik ga de laatste jaren alleen voor Leica", vertelt Peter. Voor de kenners: Leica begint in 1925 met de analoge (film) meetzoeker serie I, II en III. In 1953 kwam de legendarische M3, gevolgd door M4, M5, M6 en M7. In 2008 kwam de digitale M8 op de markt, gevolgd door de M9, M240, M246 en M262. Tenslotte kwam vorige maand de laatste topper, Leica M10 uit.

Kostbare hobby
"Ja, het is een kostbare hobby", bekent Peter. "Alleen al zo'n Leica M10 body die nog maar een paar maanden op de markt is, kost tussen de 6 à 7 duizend euro! En dan moet er nog een bijna even dure lens op! Die Leica M10 heb ik dus nog niet! En ook de prijzen van de wat oudere toestellen, zijn nog steeds fors. Gelukkig kan ik af en toe iets met winst verkopen. In een ver verleden verzamelde ik meetapparatuur, die ik vaak weer doorverkocht. De winst investeerde ik in mijn verzameling fotocamera's."

Niet fanatiek
De verzameling kan volgens Peter nooit compleet zijn, want telkens vinden fabrikanten weer nieuwe technische oplossingen om een vorige type te overtreffen. Een speciale wens 'waarvoor hij bij wijze van spreken een moord zou willen doen', is er niet. "Zo fanatiek ben ik nou ook weer niet", lacht hij. Toch had Peter flink de balen toen hij de losse belichtingsmeter van één van zijn camera's niet gerepareerd kon krijgen. Een collega- verzamelaar op de internationale beurs Fotografica, bood hem een perfect passende oplossing. "Sindsdien slaapt hij weer goed", relativeert Anneke lachend.

Oproep
"Mensen die weten dat ik camera's verzamel, komen nog wel eens aan de deur met een tas vol fototoestellen", glimlacht Peter. "Goed bedoeld, maar ik kan ze ook alleen maar in een doos in de schuur zetten. Zit er echter één Leica bij, dan wordt het een héél ander verhaal!"

Peter Klomp, Burgemeester Mostermanlaan 25, Lieshout tel. 0499-422244.