Bjorn en Sven van der Kloet
Bjorn en Sven van der Kloet Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Broertjes Bjorn en Sven van der Kloet bedrijven topsport

Ambitieuze basketbalbroers dromen van USA

Redacteur: Ans van de Kerkhof
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk - Toen de broertjes Bjorn en Sven van der Kloet de film Space Jam met Michael Jordan en de Looney Tunes zaten te kijken, die hun moeder had gehuurd om ze een plezier te doen, werd hun passie voor basketbal geboren. Wie had kunnen denken dat die film op 8- en 9-jarige leeftijd hun toekomst zou gaan bepalen.

Nu, ruim zes jaar verder, zijn ze naast basketbal ieder bezig met de HAVO. Bjorn op het Rodenborch college, de topsport academie in Rosmalen en Sven op het St. Joris college in Eindhoven. Beide met een LOOT-status (een licentie die scholen het exclusieve recht geeft om af te wijken van de normale onderwijs-regelgeving). Volgend jaar mag ook Sven de overstap gaan maken naar het Rodenborch. De selectiewedstrijden om daarvoor in aanmerking te komen, heeft hij met succes doorlopen.

Looney Tunes Space Jam
Bjorn vertelt: "We hadden al wat andere sporten geprobeerd, zoals judo en zwemmen. Voetbal wilden we sowieso niet, omdat ik dat geen sportieve sport vind. Toen huurde mijn moeder een video voor ons, en dat was de video van Looney Tunes Space Jam met Michael Jordan. En toen dachten wij allebei, dat kunnen we wel eens proberen."

Selectie
"In Lieshout was wel een mogelijkheid, maar niet voor ons, daar waren we maar met zo weinig, dat het Gemert is geworden", legt Sven uit. Bjorn vult aan: "Al snel gingen we naar bondstrainingen in Boxtel en Veghel. Bij de kerntrainingen ben ik geselecteerd voor het rayon en ging ik meer uren trainen in Eindhoven. Tijdens selectietrainingen werd ik eruit gehaald om naar Den Bosch te gaan." Sven: "Volgend seizoen ga ik ook naar Den Bosch, de selectietrainingen daarvoor heb ik al gedaan. Vanaf mei mag ik al mee gaan trainen."

Groeien
Terwijl ze enthousiast vertellen hoeveel trainingsarbeid ze verrichten buiten hun schoolwerk om, stralen ze allebei en komen helemaal los bij het duidelijk maken wat basketbal voor hun betekent. De bijna zestienjarige Bjorn is blij met zijn lengte van 1.97 meter en zegt dat hij hoopt nog wat te groeien en ergens rond de 2.04 meter te eindigen. Zijn veertienjarige broertje Sven is nu 1.83 meter en hoopt ook door te groeien. "Anders ben ik een kleintje". Bjorn traint momenteel 15 tot 20 uur per week buiten de wedstrijden om. Voor Sven ligt het aantal trainingsuren momenteel op zo'n 10 uur per week. "Maar vanaf mei dus hopelijk ook heel wat meer", vertelt Sven.

Investering
Moeder Mireille vertelt dat zij en haar man nogal wat kilometers maken om de jongens overal te krijgen waar ze moeten zijn voor school en sport. "Het moment dat Bjorn 18 wordt, en zelf auto kan gaan rijden zal ons heel wat tijd schelen, daar leveren we graag een auto voor in, dan kunnen ze zelfstandig naar Den Bosch. Overigens scheelt het volgend jaar al veel tijd en kilometers als Sven ook naar Den Bosch gaat in plaats van Eindhoven."

Tijdens en zomerperiode hebben de jongens twee weken vakantie. Dat geldt ook voor de kerstperiode. "Dat is genoeg hoor, want als wij niet kunnen trainen, dan vinden we dat niet zo fijn. We spelen dan wel wat op de playstation en gaan met pap en mam met vakantie, maar trainen en wedstrijden spelen is toch veel leuker."

Ambitie
De ambitie van Bjorn en Sven is om op termijn naar Amerika te kunnen gaan om daar college basketbal te spelen en net als Eindhovenaar Rik Smits te eindigen in de Amerikaanse NBA.

DeMooiLaarbeekKrant wenst ze veel succes toe in hun sportieve carrière.