Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Presentatie herontwikkeling klooster Mariënhof

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Joost Duppen

Mariahout – Tijdens de jaarvergadering van 'Zorg om het Dorp' (ZOD) gaven Ed Smolders en Koen van Haaren van Kerkelijke Instelling Erfgoed Glorieux een presentatie over de plannen omtrent de herontwikkeling van het klooster in Mariahout.

Klooster in hart van Mariahout
"Het klooster en Mariahout zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden", vertelt Ed Smolders directeur van Erfgoed Glorieux. "In 1947 kwamen de zusters van Barmhartigheid naar Mariahout en betrokken in 1949 het nieuwgebouwde klooster. Dit had grote invloed op het onderwijs en ontwikkeling van Mariahout." Sinds 1965 traden geen nieuwe zusters meer in. Door vergrijzing wordt gezocht naar een andere invulling voor de percelen en panden die de orde in haar bezit heeft. Het monumentale pand dat het dorpsgezicht van Mariahout bepaalt zal, zoals veel ander kerkelijk erfgoed, een nieuwe bestemming moeten krijgen.

Zeven werken van Barmhartigheid
De zusters willen de regie in eigen hand houden en de herontwikkeling van het klooster invullen volgens de zeven werken van Barmhartigheid. Een werk is het huisvesten (van daklozen). Daarom zijn er plannen om ten behoeve van Mariahout vier koopappartementen en zeven huurwoningen op het terrein te realiseren. Geheel volgens de filosofie van de zusters worden woningen energieneutraal en wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen en producten. De belangrijkste energiebron is zonne-energie en woningen krijgen geen gas-aansluiting meer. Het doel is 'nul op de meter'. Zorg dragen voor een ander is een ander belangrijke werk, daarom wordt gestreefd naar een kleine participatie maatschappij waarin verschillende mensen in verschillende leeftijden samen met elkaar wonen. Bewoners dragen samen zorg voor elkaar en voor hun omgeving. Dit zou bijvoorbeeld tot uiting komen in een gezamenlijke tuin.

Renovatie klooster
De markante plek van het klooster en haar geschiedenis vragen om een zorgvuldige verbouwing. Het voor- en zijaanzicht van het klooster zal amper veranderen en ook de kapel zal haar huidige functie behouden. De achterzijde van het klooster zal een metamorfose ondergaan. Er zullen twee appartementen op de begane grond komen en twee op de eerste verdieping. Woningen op de etage zullen enkel met een trap bereikbaar zijn. Zeven huurwoningen, geschikt voor starters, senioren en kleine gezinnen, zullen gebouwd worden met lage daklijn zodat ze het beeld van het klooster niet verstoren. Deze woningen komen aan het pad te liggen dat nu naar de hoofdingang van de Bernadetteschool loopt. ZOD onderstreept de behoefte aan een pad dat Bernadettestraat (Buurthuis) met Mariastraat (Jumbo) verbindt. "Hoe mooi zou het zijn als daar het 'Zusters van Barmhartigheidslaantje' zou komen?" oppert Ria Lindeman namens ZOD. Aan het einde van de zitting neemt zuster Wilfrida het woord. "We hebben hier met plezier gewerkt en we willen iets goeds achterlaten." Met het behoud van kapel en kloosteraanzicht, de filosofie van de zusters in de te bouwen woningen en eventueel een nieuw laantje, wordt het verleden geëerd en vooruit gekeken naar de toekomst.