Afbeelding
Foto:

Nieuwstraat

Wat anders zou je kunnen schrijven over de Nieuwstraat, een verbindingsstraat tussen de Smalleweg en de Pater Becanusstraat, dat het een nieuwe straat was. Toch zit er een verhaal aan vast dat ik vond in het gemeentearchief van Beek en Donk. In een brief van het college van Burgemeester en Wethouders van 14 januari 1948 aan de gemeenteraad laat het college de raad weten dat er in de lijst van straatnamen een wijziging is aangebracht. Deze lijst was vastgesteld door de gemeenteraad op 25 augustus 1945 als gevolg van het feit dat door ruilverkavelingen in de Lieshoutse Beemden en op de Beekse Akker verschillende wegen waren komen te vervallen en er ook nieuwe wegen waren bijgekomen,

Voor de geprojecteerde weg tussen de Smalleweg en de Pater Becanusstraat had men bepaald dat deze straat de naam Hondsweg zou krijgen. Die naam was ontleend aan de naam van het aldaar gelegen voetpad, bekend onder de naam het Hondsepaadje. Waarschijnlijk is dit pad vooral gebruikt om honden uit te laten. Er is blijkbaar verzet aangetekend tegen deze naam, want zo schreef het college: "Men schijnt deze naam liever niet te bezigen". Het college stelde dus voor de straat in plaats van Hondsweg Nieuwstraat te noemen.

In 1950 bouwde de Beek en Donkse Woningbouwvereniging daar verschillende huizenblokken om daar mee de druk op de in die tijd krappe woningmarkt wat te verlichten. Deze huizen staan er voor het overgrote deel nog steeds. Het aanzien van deze straat is dus nauwelijks veranderd sinds het ontstaan ervan.

Martin Philipsen
Heemkundekring De Lange Vonder