Fictie en non-fictie...

Tal van gebeurtenissen zijn echt gebeurd en soms zijn velen verzonnen en behoren dan niet tot non-fictie, maar zijn fictief, niet op de werkelijkheid berustend. Heb je hem, of is het nog geen begrepen 'feit'? Feit is wel, dat er weer veel duidelijk is geworden in de sport, sinds mijn vorige sportcolumn. Zo zal Feyenoord het kampioenschap gaan vieren na de eerstvolgende wedstrijd, alhoewel dit geen feit is maar een aanname, maar dan ook een bijna zekere aanname. Na de 'afgesproken' winst op Vitesse, wat een blamage is voor het voetbal, maar wat gebeurd en het verlies van Ajax tegen PSV, is Feyenoord zo goed als kampioen!

Hiernaast moeten de PSV-ers waarschijnlijk, ook een reeële aanname, even vóór Ajax zijn en moeten de Eindhovenaren hopen dat Ajax de Europa-League wint en 3e wordt in de competitie, zodat PSV het voorronde Champions League ticket krijgt van Ajax (Als PSV nog op een 2e plaats in de competitie gaat eindigen), die zich dan direct plaatst voor de Champions League met de behaalde Europa League prijs! Niks is non-fictie, alles ligt theoretisch nog open, maar het gezond verstand laat ons wel al, nog niet bestaande, feiten zien en vaak ook nog die dingen, die je dan zélf graag zo wilt zien! Hoe je het ook wendt of keert, vaak ligt er niet veel tussen, tussen de waarheid en de fictie en kun je het één met het ander nog wel eens weerleggen.

Waar geen fantasie bij kwam kijken, zijn de overwinningen van Van der Breggen tijdens de grote klassiekers van de afgelopen weken. Met overmacht alle drie winnend afgesloten en bij de heren winnen zelfs 'dertigers' deze grote wedstrijden. Ook non-fictie en jammer genoeg keiharde werkelijkheid, is het overlijden van wielrenner Scarponi, 37 jaar oud, die aangereden wordt door een busje. En het is niet de enigste wielrenner, die zo sterft in het harnas of net daarbuiten! Dertien sporters, wielrenners, stierven de afgelopen tien jaar, wat een keiharde realiteit weergeeft van het gevaarlijke wielerspektakel. Vijf hartinfarcten, drie aanrijdingen en vijf valpartijen zijn non-fictieve cijfers, waar je kippenvel van krijgt. En het gaat gewoon door... We staan er bij stil, denken aan de nabestaanden en we gaan door... Want ook dat is niet fictie, maar werkelijkheid.

Laten we fictie en non-fictie uit elkaar houden en proberen met beide benen en gezond verstand, alles te ondergaan. Dus...geniet van de Koningsnacht, de Koningsdag en van de verschijning van onze Koningin! Aanname? Dacht het niet!

R. van den Enden