Afbeelding
Foto:

Olifant

Elke dag kan weer iets nieuws opleveren in Botswana, en elke game drive die je doet, elk rondje dat je loopt is anders. Het was een dag zoals vele anderen, ik was heel de dag in het veld aan het werk. We zijn nieuwe wegen aan het creƫren in het park om meer variatie aan te brengen en ervoor te zorgen dat we beter dieren kunnen zien.

De Tuli block is niet zoals de Masai Mara waar je onbelemmerd zicht hebt tot aan de horizon met alleen maar graslanden met hier en daar een verdwaalde Acacia (de iconische boom van de Afrikaanse savanne). In Tuli domineert de Mopane wat betekend dat op sommige plekken het zicht erg beperkt is en het soms lastig wild spotten kan zijn. Het is fijn als je bepaalde wegen strategisch op elkaar aansluit zodat mocht er een luipaard, leeuw, olifant, hyena etc dieper in het veld zitten je een andere weg kunt pakken om de kans te vergroten dat je ze ziet. Voordeel van alle Mopane is dat de meeste dieren niet snel zullen omkomen van de honger. In de winter is de Mopane boom de belangrijkste bron van voedsel voor alle bladeters doordat het bijna alle eiwitten behoud in de bladeren. Olifanten, Kudu's, Impala's , soms zelfs Zebra's (ook al is de zebra een graseter) in tijden van erge droogte zullen ze allemaal van de Mopane boom gaan eten.

Ik was doodop van heel de dag bomen kappen en stenen sjouwen om een weg te maken dat ik blij was om naar mijn tent te gaan, wat 2 km van het hoofdkamp is, toen ik een hoop gekraak hoorde en een groot mannetjes olifant onder een grote boom tevoorschijn kwam en een grote tak met veel lawaai naar beneden trok. Ik bleef staan en genoot van de olifant die op zijn beurt ook aan het genieten was van de heerlijke bladeren. Hij vond de bladeren blijkbaar zo lekker dat hij meer at, meer at, totdat alle bladeren in zijn normale bereik op waren.

Wat er toen gebeurde, geweldig, de olifant ging op zijn achterpoten staan en strekte zich uit om toch bij de hogere takken te komen!. Ik heb gehoord van een olifant die het doet in Mana Pools, Zimbabwe, en toeristen gaan er speciaal heen om dit te zien gebeuren, en ik zag het hier in ons park in Botswana, super.

Natuurlijk toen ik een foto probeerde te maken bleek dat mijn toestel nog op de verkeerde instellingen stond en zag ik alleen maar duisternis, dat was dan wel jammer, maar ik zal dit beeld zelf nooit meer vergeten.

Groeten uit Botswana, Sander Vissia

Afbeelding