Afbeelding
Foto:

NK Straatmaken in Mierlo één groot bouwfeest

Mierlo – Drie dagen lang gingen de tien allerbeste straatmakers van Nederland aan de slag tijdens het NK Straatmaker in Mierlo, op het terrein van bouwopleiding Bouw Infra mensen. In teams van twee streden ze om de titel Nederlands Kampioen, een oorkonde en een gouden medaille.

Op woensdag 19 april begon de strijd om de titel Nederlands Kampioen Straatmaker. Gastheer van de driedaagse wedstrijd, die onder auspiciën van Skills Netherlands staat, is Bouw Infra mensen Mierlo en het ROC Ter AA Mierlo. De organisatie had alles uit de kast getrokken om haar bezoekers een warm welkom te geven. Op het terrein aan de Goorsedijk stond voor anderhalf miljoen aan grootmaterieel, van asfaltmachine voorzien van laseruitrusting en GPS-systeem tot tandemwals. Via een rode loper liep het publiek de grote hal in, waar de kampioenschappen werden gehouden. Van dichtbij konden familie, vrienden, bedrijven en geïnteresseerden ervaren hoe de leerling straatmakers, die zich hebben gekwalificeerd via regionale voorrondes, een zo perfect mogelijk werkstuk maakten. Het aanstormend talent kreeg daarvoor vijftien uur de tijd, verdeeld over drie dagen. De leerlingen moesten, na het indienen van een stappenplan, in een vak van zes bij vijf meter sierbestrating maken. Een pittige opdracht, vol ingewikkelde patronen en figuren en gemaakt van verschillende steensoorten. "Veel denkwerk en precisiewerk in weinig uurtjes", aldus Pieter van Kessel, directeur van Bouw Infra mensen Mierlo aan de Goorsedijk. "Er komt enorm veel inzicht en vakkennis bij kijken." De jonge vaklui moesten o.a. een geometrisch figuur maken; een pentagram met vijf gelijke benen. Ook werden zij beoordeeld op het maken van een waaierverband van granietkeien en moesten zij laten zien dat ze kundig een stuk noodbestrating kunnen maken.

Vrijdagmiddag 21 april werden de teams van het Soma College, Gerwin Russcher en Marten Everse en van het Regio College, Jeffrey Kelden en Robin Ruiter, tot gezamenlijke kampioen uitgeroepen. Niemand minder dan tonprater Jan Strik uit Someren, sprak het publiek humorvol toe. Het deelnemende team van Bouw Infra mensen Mierlo en ROC Ter AA, Ruud Persoons (18) uit Geldrop en Willem van Leunen (17) uit Liessel leverden een uitstekende prestatie en behaalde een derde plaats.

De organisatie kijkt trots en tevreden terug op het evenement. "Het is een mooie week voor het vakmanschap. Dit kampioenschap is een belevenis, voor zowel leerlingen als publiek, maar het is ook zoveel meer. We willen laten zien hoe mooi onze branche is. Het gaat gelukkig weer goed in de bouw. Goede vaklui zijn hard nodig. Waar er eerder nog geschikte vakmensen genoeg waren, is er nu een schaarste. We hopen dat dit kampioenschap positief bijdraagt aan de keuze van 'aanstormend bouwtalent' voor een toekomst in onze bedrijfstak."