Ron Verschuren, Monika Slaets-Sonneveldt en Jordy Brouwers
Ron Verschuren, Monika Slaets-Sonneveldt en Jordy Brouwers Foto:

Woonvisie unaniem aangenomen

Tijdens de raadsvergadering van 20 april jl. stond onder andere de woonvisie op de agenda. Dit document geeft richting en prioriteiten met betrekking tot het beleid op het gebied van de woningbouw in Laarbeek voor de komende jaren. Dit is noodzakelijk in verband met een woningmarkt die de afgelopen jaren sterk is veranderd door onder andere hervormingen vanuit "Den Haag", wijzigingen in kredietverstrekking en het rijksbeleid in de zorg. De woonvisie is opgesteld in samenwerking met onze eigen inwoners. Zo hebben bijvoorbeeld de dorpsraden, woningstichting Wocom en bewonersraad Laarbeek een stem gehad.

Even een korte terugblik. Algemeen Belang Laarbeek (ABL) heeft altijd gepleit voor bouwen naar behoefte. We zien dat aan deze wens de afgelopen jaren ruimschoots is voldaan. Er zijn jaarlijks meer woningen dan gepland gebouwd. Het percentage nieuw gebouwde huurwoningen was ook bovengemiddeld. Daarnaast heeft de motie van de coalitie die op initiatief van ABL is opgesteld om woningbouw in Lieshout en Aarle-Rixtel te stimuleren zoden aan de dijk gezet. In Lieshout wordt inmiddels volop gebouwd en in Aarle-Rixtel zijn vele ontwikkelingen gaande. Zo hebben we onlangs met onze coalitiepartners nog gepleit voor een CPO project. Bouwen in Lieshout en Aarle-Rixtel heeft inmiddels de hoogste prioriteit.

Er zijn echter wat onze partij betreft wel enkele aandachtspunten voor wat betreft de woonvisie voor komende jaren. De grootste uitdaging die op ons afkomt is de vergrijzing van de bevolking van Laarbeek. Dit ligt in Laarbeek boven het landelijk gemiddelde. We zullen dit wat ABL betreft moeten oplossen door op korte termijn de juiste woningen en woonvoorzieningen voor ouderen te realiseren. Daarbij moet ingestoken worden op duurzame en levensloopbestendige woningen. Heldere omschrijvingen van deze typen woningen zijn nodig. De centrale vraag blijft: waar is behoefte aan? Wij hebben gevraagd om te onderzoeken of er een combinatie te maken is waarbij de genoemde typen woningen voor diverse doelgroepen interessant zijn.

Een landelijke trend is dat naast de vergrijzing behoorlijk veel jongeren en jonge gezinnen verhuizen naar de stad. We moeten er ook voor zorgen dat we voor deze doelgroep een aantrekkelijke gemeente blijven. Daarom wordt in de woonvisie, wat ons betreft volledig terecht, een verband gelegd met het aanbod van voorzieningen in Laarbeek. Een hoog voorzieningenniveau in combinatie met lage lasten is essentieel om een aantrekkelijke gemeente te blijven. Ook voor al onze huidige inwoners. Gelukkig is hier in Laarbeek sprake van. We zien overigens dat de huidige benadering vruchten afwerpt doordat zich momenteel behoorlijk wat bewoners buiten Laarbeek zich in onze gemeente vestigen. Samengevat blijft dus van belang dat we blijven bouwen naar de behoefte van onze (toekomstige) inwoners.

Namens Algemeen Belang Laarbeek,
Jordy Brouwers, Ron Verschuren en Monika Slaets