De Wielekesweg

De Wielekens was een gebied ten noorden van de Beekseweg en ten westen van Het Hool, waar de Eeuwselloop uitkwam in de Hoolsche Beemdloop. Omdat beide waterlopen nogal bochtig waren, ontstonden er – vooral bij hoge waterstand – veel draaikolkjes. Een draaikolk van snelstromend water wordt een wiel genoemd.

In de boeken van Gerard Merkelbach, waarin de kadastrale kaarten per sectie zijn opgenomen, komt bij sectie H de naam Schapenwieltje voor. Dit ligt echter op Aarle-Rixtels grondgebied.

Ter hoogte van de Goorloop heeft in vroegere tijden een watermolen gestaan. Na een watermolen was er altijd een soort verbreding in de loop, voor opvang van het water. Dit werd het molenwiel genoemd. Na het molenwiel ontstonden vaak kolken die wielekes genoemd werden. Hier komt de naam Wielekesweg waarschijnlijk vandaan.

De Wielekesweg is een onverharde weg die loopt vanaf de Provinciale weg richting de Beemdkant en de Staartweg. Aan de Wielekesweg staat maar één huis, meteen vooraan aan de Provincialeweg. De bewoners moesten wijken voor de uitbreiding van het Bavariaterrein en zijn rond de eeuwwisseling met hun bedrijf naar de Wielekesweg verhuisd.

In diverse plaatsen in Nederland komt men namen tegen die verwijzen naar een wiel. Zo is er een watersportvereniging die De Groote Wielen heet en in Den Bosch ligt een woonwijk met de naam De Groote Wielen. Wikipedia spreekt over buitendijkse Wielen en binnendijkse Wielen. Maar in ons eigen Lieshout spreekt men het in ons mooie dialect uit als Wieleke. Een straatnaam in ons eigen dialect dus. De Wielekesweg.

Nelly de Groot-Cooijmans
Met dank aan Heemkundekring 't Hof van Liessent
Speciale dank aan Joop van den Baar