Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Mantelzorgwoning in Beek en Donkse tuin getakeld

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk – Het was vorige week woensdag een bijzonder gezicht. Een grote vrachtwagen met daarop een compleet huis reed langzaam richting het Heuvelplein. Uiteindelijk werd het huis via de Pater Vogelsstraat in de tuin van de familie Bevers-van Vijfeijken getakeld. Jeanne en Ton van Vijfeijken zullen binnenkort hun intrek nemen in hun bijzondere woning.

Familiegeschiedenis
De vierde generatie neemt intrek in het huis aan het Heuvelplein. Kleindochter Cheyenne bracht haar ouders en grootouders op het idee om samen op deze plek te blijven wonen. Aan de keukentafel legt opa Ton de familiegeschiedenis uit. "Mijn opa Tontje kocht in 1938 vijf arbeiderswoningen van voor 1900 aan het Heuvelplein." Trots toont hij de oude eigendomsaktes. "Mijn vader kocht van zijn vader twee huizen over, nummer 23 en 25", vertelt Ton die daar geboren en getogen is. "In deze panden hebben ze eind jaren '60 zelfs een kruidenierswinkel gehad, een ViVo winkel. Ze gebruikten in die tijd beide panden voor opslag en winkel." In 1976 kon Ton de twee huizen weer van zijn ouders overnemen. Hij woonde zelf op 25 terwijl in 23 eerst zijn ouders en daarna zijn dochters woonden. Uiteindelijk verhuurde hij 23 aan verschillende mensen tot hij het in 2008 van de hand deed. "We dachten ook aan verkoop van het huis op nummer 25", vertelt Jeanne. "Toen Cheyenne vroeg waarom haar ouders er niet in konden gaan wonen. Ons Bianca en haar man Sander zagen dat wel zitten. Toen zijn we samen plannen gaan maken."

Militaire operatie
Alle plannen kregen vaste vorm en in Oss werd voor de familie een mantelzorgwoning in een loods gebouwd. Alles was maatwerk. De familie heeft de hele bouw gevolgd en was ook bij het moment dat de woning uit de loods op de vrachtwagen getrokken werd. Dit was op dinsdag, toen het hele gevaarte werd klaargemaakt voor vervoer van Oss naar Beek en Donk. Ondanks het late tijdstip van het uitzonderlijke vervoer werd de woning toch door mensen opgemerkt. "Ik kreeg een appje van een vriendin", vertelt Bianca. "Er rijdt hier zomaar een huis over de weg." Op woensdag vroeg in de ochtend werden er rijplaten geleverd en zo kon een kraan die 160 ton kon takelen dicht bij het perceel van de familie Bevers-van Vijfeijken komen. "We zijn de buren en omwonenden ontzettend dankbaar voor hun hulpvaardigheid" zegt Sander, die trots de mantelzorgwoning van zijn schoonouders toont. "We moeten nog veel zaken afwerken." Binnenkort vertrekken Ton en Jeanne naar Hubertusweg 12z om daar nog vele jaren van hun woning te genieten.

Afbeelding