Linkerhand op geel

Onder een zwaarbewolkte hemel werden op de vrijdag voor de meivakantie de Koningsspelen afgewerkt. Inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie waarbij de dag wordt geopend met een 'verantwoord' ontbijtje, een Koningslied/ -dans voorzien van harde g's en rollende r-en, waarna sport en spel aangevangen kan worden. Daarbij zetten wij ons 8e groepers in als begeleiders van de spellen voor de onderbouw. Met verve gaan ze door de knieën en met liefde delen ze extra punten uit zodra de clown die op de muur is geschilderd op de neus wordt geraakt. Het zijn dan schatten, die puberale wondertjes. Zo ook Janne en Mara die urenlang het wijzertje op het Twisterbordje laten draaien. 'Rechtervoet op groen. Linkerhand op geel.' 'Ja, goed zo. Knap dat je bleef staan zeg.' 'Aaah, dat is nou jammer, maar je hebt wel 15 punten verdiend, een nieuw record.' En zo vlogen de records je om de oren. De fotogenieke koning, die gegijzeld op een bord geen uitweg kende en keer op keer een naald in z'n snoet gedrukt kreeg, had het nog het zwaarst te verduren. Op het klassieke schoolbord naast hem werden de records vrolijk erbij gekrijt en deze werden meerdere keren verbroken. Naast zijn neusgaten ontstonden er ook vele andere gaten in z'n 50-jarige hoofd. Prik de koning, mooi spel.

Dat gold ook voor alle andere spelen die er voor de kleine dabbertjes te doen waren. Rausen op een goaltje, oranje objecten onthouden, wat je als volwassene trouwens altijd verliest van kinderen, vochtige sponsen naar elkaar over gooien en de was ophangen. Het leek net de huishoudschool. Populair was ook het chips dobbelen. Gooide je 6, dan mocht je chips eten, net zolang totdat een ander 6 gooide. De spelleiding wist trouwens zelf ook vaak de 6 ogen te vinden, zo bleek.

Terug naar het Twisterspel. Inmiddels waren de juffen van groep 1/2 en groep 4 met elkaar in de clinch geraakt nadat ze waren overgehaald om ook eens op de mat te komen. Zelf had ik al eerder een poging moeten ondergaan en daarbij ondervonden dat bepaalde ledematen/ spieren niet meer geschikt waren voor dit spel. Desondanks wist ik mijn evenwicht kordaat te bewaren en de jongedame uit groep 4 als tegenstrever te bedwingen. De juffen gelukte het ook op deze vierkante meter elkaar het leven zuur te maken en nadat ook een 2e potje was beëindigd middels 'linkerhand op geel' werd het potje met een schallend gelach beëindigd. De Koningsspelen zijn leuk en nuttig voor zowel jong als oud.