Afbeelding
Foto: Martin Prick

Kienen in 'De Koekoek' stopt na 40 jaar

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Martin Prick

Lieshout - Na 35 tot 40 jaar, de precieze tijd is niet bekend, stopt buurtvereniging 'Plan West' met het organiseren van de wekelijkse kienavond op woensdagavond in zaal 'De Koekoek' .

Hoogtepunt
Henny Stoop begon als bestuurder van buurtvereniging 'Plan West' ergens rond het jaar 1989 met het organiseren van de bestaande kienavond. Al onder 'het bewind' van Martien Klomp werd er gekiend in de zaal. "Toen Karel Huygens de zaal overnam werd het voor mij een wekelijks dagje uit", vertelt Henny Stoop. Hij organiseerde vorige week woensdagavond de laatste kienavond, die elke week een vast aantal bezoekers naar zaal De Koekoek trekt. Oorspronkelijk is het begonnen als een bron van inkomsten voor de buurtvereniging en een regelmatig terugkerend evenement voor de leden. Deelname aan de avond stond open voor iedereen die maar wilde kienen. "Maar nu levert het geen geld meer op, er moeten minimaal 55 mensen per avond deelnemen en dat gemiddelde halen we niet meer en dus moet er geld bij", legt Henny uit. De prijzen waren vroeger praktisch en evenals tegenwoordig vaak aangeschaft bij de plaatselijke winkeliers. Van een gevulde boodschappentas tot een textielpakket en diverse andere kleinere prijzen waren te winnen op de wekelijkse 'nummertjesdag'. "Het textielpakket hebben we van lieverlee vervangen door een geldprijs, want de gewonnen handdoeken waren zó goed dat ze een leven lang meegingen", lacht Henny Stoop. Hij zal zijn wekelijkse uitje wel missen: "Het gezellige pilske aan de bar bij Karel, is voor mij het hoogtepunt van de week".

Jammer
In de zaal zijn de 55 deelnemers toe aan de pauze. Het bestuur gebruikt deze om de vrijwilligers eens flink in het zonnetje te zetten. Er wordt aan ieder van hen een cadeautje uitgereikt als dank voor de inzet na een kort inleidend woordje van de kersverse voorzitter Janneke Pool-Vorstenbosch. Na de plichtplegingen zitten de voornamelijk oudere deelnemers weer op het puntje van de stoel om de nummers, die Annegeert Steenbakkers opnoemt, met een plaatje te bedekken. Belangrijk is geen 'valse kien' te genereren, want dan ga je af voor iedereen. Zoals bekend verondersteld moet de eerste die de kaart helemaal vol heeft kunnen leggen, het woord 'kien' door de ruimte laten schallen. Maar zover is het nog niet, het afroepen van de nummers in de doodstille zaal wordt slechts onderbroken door het geritsel waarmee de spelers hun nummertjes op de kaart bedekken. José Spierings uit Beek en Donk komt elke week naar De Koekoek. Eén keer had ze een valse kien en zag ze de prijs, een leuke tas, aan haar neus voorbijgaan. Een valse kien heeft Petra van den Elzen nooit meer. In het begin wel, want alle begin is moeilijk! Het mooiste dat ze ooit gewonnen heeft? "Een oranje fiets, model 'chopper', voor onze Frank!", antwoordt ze vol trots. Petra vindt het met haar tafelgenoten jammer, dat het kienen stopt.

Vanouds
Toch gloort er voor de kieners licht aan de horizon. Met ingang van 10 mei wordt er in zaal 'Van Lieshout', ook op woensdag een nieuwe kienavond georganiseerd door biljartclub 'De Klos'. Dan zal Annegeert Steenbakkers voor de eerste keer haar nummers afroepen in de nieuwe zaal, natuurlijk als vanouds geassisteerd door Nelly van Kaathoven.

Afbeelding
Afbeelding