Een delegatie van Running team Laarbeek bracht onlangs een bezoek aan het War Cemetery in Mierlo
Een delegatie van Running team Laarbeek bracht onlangs een bezoek aan het War Cemetery in Mierlo Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Bijzondere 4 en 5 mei viering in Laarbeek

Laarbeek - In de gemeente Laarbeek wordt trouw op 4 mei, de dodenherdenking voor alle slachtoffers van oorlogsgeweld, herdacht. Ook 5 mei wordt als dag van de bevrijding gevierd, het ene jaar wat intensiever dan het andere.

Dit jaar, 2017, zal het Running team Laarbeek samen met de vereniging Warwheels en de Gemeente Laarbeek bijzondere aandacht geven aan deze herdenking en viering. Het Running team Laarbeek verleent assistentie bij de herdenking en direct daarna vertrekken ze naar Wageningen. Bij hotel de Wereld zal de (loco)burgemeester van Laarbeek het bevrijdingsvuur in ontvangst nemen en het overhandigen aan de eerste loper van het Running team. Het vuur wordt dan in estafettevorm al lopend naar Laarbeek gebracht, onder begeleiding van een aantal fietsers en kleine busjes. Dat wordt vast een mooie en bijzondere trainingsnacht. Eerst wordt er van Wageningen naar Zijtaart gelopen, een tocht van circa 85 kilometer. Omdat ze niet met een veerpontje over de maas kunnen (deze vaart pas om 6.30 uur) moet er een hele omweg worden gemaakt. Na het ontbijt in Zijtaart worden ze opgewacht door Warwheels, die hen gaan begeleiden. Ook een vertegenwoordiging van het gemeentebestuur gaat met de lopers mee.

Ze vertrekken om 9.50 uur op het sportpark van Mariahout en lopen dan via Mariahout (ca. 10.00 uur), Lieshout (ca. 10.30 uur), Aarle-Rixtel (ca. 11.15 uur) naar Beek en Donk. In de verschillende kernen van Laarbeek wordt ook even stilgestaan bij de bevrijding, nu 72 jaar geleden. Van Aarle-Rixtel gaat men door naar Beek en Donk, naar de finish in de muziektuin om ongeveer 12.10 uur, alwaar het bevrijdingsvuur zal worden ontstoken door de locoburgemeester. Als u wat hardloopervaring heeft, mag u best aansluiten.

Hierna houdt de vereniging Warwheels op 5 mei een evenement met demonstraties van oude legervoertuigen en een tentoonstelling om de herinneringen aan de oorlog en de bevrijding levend te houden. Deze vereniging heeft authentieke legervoertuigen uit de periode 1940-1945 met het clubhuis gevestigd in Nuenen. Zij besteden veel aandacht aan de 2e wereldoorlog, ook middels voorlichting op scholen. U kunt hen vinden via www.facebook.com/laarbeekherdenktenviert.

Het Running team Laarbeek zal de tocht met veel plezier lopen, maar ziet het ook als middel om geld in te zamelen voor de zorg voor uitbehandelde kankerpatiƫnten. Ze willen daarom graag gesponsord worden en dat kan via een bijdrage. Je kunt een bijdrage storten via www.roparun.nl/doneer.

Op het Piet van Thielplein is er het straatvoetbaltoernooi en in de muziektuin staan verschillende kramen in het kader van de bevrijding en ook daar kunt u het doel van de Roparun steunen.