Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Bert van den Bogaard

"Daar heb je Bertje met zijn pertje". Zo staat Bert van den Bogaard bekend in Aarle-Rixtel. "Die paardjes kan ik niet missen." Bert is in 1949 geboren op de Aarlese Heikant. In 1974 trouwde hij met Joke Vervoort uit Zijtaart. Samen hebben ze één dochter, Marieke. Inmiddels zijn schoonzoon Marc en kleinzoon Luc daaraan toegevoegd.

Bert, vertel eens iets over jezelf.
"Ik ben een boerenzoon van de Aarlese Heikant en opgegroeid als één van de jongsten in een gezin met drie broers en drie zussen. We hadden tussen de twintig en vijfentwintig koeien, jongvee, fokzeugen en kippen. Er moest flink gewerkt worden. Dat betekende bijvoorbeeld vroeg opstaan, omdat de melkwagen om zeven uur kwam. Maar voordat we de koeien konden melken, moesten we een kwartier lopen. Het boerenleven was mijn lust en mijn leven. Ik ben een dierenvriend en vind alle dieren mooi."

Heb jij toen het boerenbedrijf overgenomen?
Nee, onze Piet, mijn oudste broer, heeft de boerderij overgenomen. Zelf heb ik vanaf mijn veertiende gewerkt tot mijn 62ste. In de meelfabriek 'Graanhandel P.A. van Hoek' stond ik aan de aftapmachine: zakken afwegen en weg stapelen. De liefde voor tuinen heb ik meegekregen toen ik bij Van Kasteren in Veldhoven werkte. Ook werkte ik bij de plantenkwekerij van Atlant in Gemert en de laatste twee jaar bij Henk van Duijnhoven. Daar heb ik wel twee miljoen plantjes gestekt. Ik werkte heel secuur, net zoals mijn vader vroeger deed. Het moet gewoon goed!"

Je bent in 1974 getrouwd met Joke. Waar hebben jullie elkaar ontmoet?
"Dat was bij Van Haandel in Erp, in de grote danszaal. Daar zagen we elkaar voor het eerst. Daarna troffen we elkaar weer bij de KPJ in Soerendonk." Joke voegt lachend toe: "En dat was op 5 september 1971!"

Je wilt het liefst op de foto met je huifkar; Op Koningsdag. Waarom?
"Dan maak ik rondjes met de huifkar door het dorp met kinderen. Vroeger had ik een plat wagentje. Daar gingen we een 'bietje' mee rondrijden. Tot Jan van Oort zei: 'Daar moet je een mooi huifke op zetten'. Dat voelde meteen goed. We gingen lekker de bossen in en zelfs met het pony'tje op vakantie naar De Rips. Nu is er van een wagen een complete huifkar gemaakt. Met raampjes waar je doorheen kunt kijken. Goed voor kinder-, trouw-, en vrijgezellenfeestjes. Dat vind ik kei mooi om te doen. Net zoals ik graag op zondagochtend met een stel vrienden in de bossen van Stiphout een ronde met de koets maak."

Heb je naast de paarden nog andere bezigheden?
"Jazeker! Ik onderhoud een paar tuintjes en elke dinsdag is kleinzoon Luc bij ons. Hij wordt in juli drie jaar. We halen hem op uit Dierdonk. Vaak gaan we op de fiets naar de Warande, om naar de dieren te kijken. Of hij speelt hier met de dwergkonijntjes. En natuurlijk gaan we naar de paardjes! Mochten mensen interesse hebben in een kinderfeestje of een ander feestje, dan kunnen ze mailen naar: aamvandenbogaard@onsbrabantnet.nl"

Bert geeft de pen door aan Jo Kuijpers-Schrama uit Beek en Donk. Over twee weken leest u haar verhaal.