Carmen Coolen
Carmen Coolen Foto:

Carmen Coolen (24) vertrekt vrijdag vanaf Laarbeek voor reis van 2200 kilometer

Pelgrimstocht met ezel naar Santiago de Compostela

Laarbeek - Carmen Coolen (24) vertrekt vrijdag 5 mei met haar ezel 'Prairie' vanaf Laarbeek naar Santiago de Compostela (Spanje). In ongeveer vier maanden leggen ze de pelgrimstocht van zo'n 2200 kilometer af.

Moderne maatschappij
Carmen vertelt: "We zijn geboren in een maatschappij waar we niet zelf voor gekozen hebben. Onze moderne samenleving is erop gericht om de economie te verbeteren: er wordt continu ingespeeld op ons jachtinstinct om steeds meer en beter te willen. Op misselijkmakende wijze worden we door reclame gewezen op onze zogenaamde tekortkomingen, geïndoctrineerd door commercie: we rijden te kleine auto's, eten verkeerde voeding, hebben andere kleding nodig, moeten meer sporten, etc. Om dit in stand te kunnen houden wordt er van ons verwacht, onder meer door de overheid, om actief deel te nemen aan deze maatschappij. Ik kan niet ergens aan deelnemen waar ik niet achter sta.

Prestatiedruk
Tot de leeftijd van 23 participeerde Carmen heel intensief in de samenleving. "Al tijdens mijn HBO studie werkte ik als zelfstandige, gaf ik paardrijlessen, deed ik vrijwilligerswerk en daarna begon ik ook fulltime bij een communicatiebureau. Samen met veel sporten, gezond eten en mijn sociale leven was ik hier zeven dagen in de week druk mee. Ik sliep maximaal vijf uur per dag. Voor mij was dit niet meer dan zoals het hoorde. Ik werd hierop immers al vanaf de kleuterschool voorbereid."

Burn-out en depressie
Carmen vervolgt: "Uiteindelijk leidde dit bij mij tot een burn-out en daarna een depressie. Ik zocht tevergeefs naar antwoorden, maar kwam er al snel achter dat je in onze samenleving geen allesomvattende plaats hebt waar je naartoe kunt voor hulp. Om terug te gaan naar je kern. Naar wie je bent. Omdat er nergens zo'n plek is, is het heel lastig om je middenin de maatschappij los te maken van de maatschappij. Dat is de reden dat ik de Camino de Santiago ga lopen."

Het project: terug naar de basis
"Ik ben niet de enige. 21% van de werkenden heeft last van burn-out klachten. 5% daarvan komt langdurig thuis te zitten. (CBS en TNO) Steeds meer jongeren, maar ook ouderen krijgen last van depressies of andere psychische klachten. Ik heb het geluk dat ik dit avontuur financieel aan kan, mijn naasten mij dit gunnen en dat ik weg durf uit mijn vertrouwde omgeving. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Daarom ben ik een project gestart. Na mijn reis wil ik een non-profit organisatie oprichten. Om mensen hetzelfde te bieden, maar dan dichtbij huis. Een basis waar ze naartoe kunnen, om te leren hoe ze om kunnen gaan met onze maatschappij. Een plek waar ze terug naar de kern van hun bestaan kunnen en om diepere ontmoetingen met gelijkgestemden hebben", aldus Carmen.

Travels with a Donkey
Vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag, vertrekt ze naar Spanje voor de voetreis met haar ezel hengst. Ze zijn van plan om elke dag zo'n twintig kilometer af te leggen. Carmen: "Ik kijk uit naar de verhalen van de mensen die ik tegenkom en om van hen te leren. Ik ga genieten van het minimalistische, primaire leven. Terug naar zoals het eigenlijk allemaal bedoeld is."

Je kunt Carmen volgen via www.travelswithadonkey.nl. Tevens vind je hier meer informatie over het project en de inzichten en levenslessen die ze opdoet tijdens haar reis.