Ad van der Zanden
Ad van der Zanden Foto: Daphne van Leuken

5 Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Laarbeek

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Daphne van Leuken

Laarbeek – Ad van der Zanden, Hugo van Schijndel, Tijn van der Bruggen, Ad van Berloo en Ria Dinnissen werden woensdag 26 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen werden door burgemeester Frank van der Meijden en wethouders opgespeld.

Ad van der Zanden (Beek en Donk)
Op het Heuvelplein kijken groepjes mensen goed om zich heen. "Waar blijft de burgemeester?" vraagt een dame, die niet lang hoeft te wachten. Een brandweerbusje met daarin de burgemeester met gevolg draait het plein op. Ondertussen zit Ad van der Zanden in Café-zaal Dave van de Burgt te wachten omdat hij denkt dat zijn mede-vrijwilliger Hugo van Schijndel een lintje zal krijgen. Ad en Hugo zijn beiden actief bij Hengelsportvereniging 'Het Geduld'. Beiden waren bezig om voor elkaar een lintje aan te vragen. Terwijl familie en bekenden van Ad via het café naar binnen gaan, lopen de mensen voor Hugo zachtjes via de zaal. De verrassing voor Ad is dan ook groot als hij degene is die een onderscheiding ontvangt. Ad voert vanaf 2000 het secretariaat van de Hengelsportvereniging, onderhoudt website en vijver en was actief voor het verenigingsblad. Motiveren en stimuleren kan Ad als de beste. Hij moedigde mensen aan om regionaal en landelijk aan wedstrijden deel te nemen en maakte mensen warm voor de jaarlijkse zwerfvuildag. Ad kreeg zelfs Syrische vluchtelingen aan het vissen en bevorderde de integratie.

Hugo van Schijndel (Lieshout)
Amper is Ads lintje opgespeld of de deur vanaf de zaal slaat open. Bekenden van Hugo komen binnen en de verrassing is compleet. Hugo was bij voetbalvereniging Sparta'25 wedstrijdsecretaris, jeugdtrainer en leider van diverse elftallen. Dit vrijwilligerswerk gebruikte hij als smoes bij het vervullen van een belangrijke rol rond 5 december. Vanaf 1972 komt Hugo als Goedheiligman Beek en Donk bezoeken. Toen zijn kinderen nog klein waren vertelde hij ze dat hij naar Sparta was. Zijn sinterklaasrol dankt hij aan zijn werkgever. "Op de school waar ik werkte moest ik Sint worden", legt Hugo uit. "Mijn voorganger was wel een kop kleiner dan ik." Rollerclub De Oude Molen had Hugo tien jaar als voorzitter en mede op zijn initiatief is de Stichting tot Steun van RC De Oude Molen opgericht. Hugo is nog steeds secretaris. De Hengelsportvereniging maakt al jaren gebruik van zijn bestuurlijke kwaliteiten. Terwijl Ad en Hugo samen het gebak uitdelen vervolgen B&W hun rondgang door Laarbeek.

Tijn van der Bruggen (Beek en Donk)
Rondom Tijns huis staan familie en bekenden verscholen. "De auto van Omroep Kontakt is al twee keer voorbij het huis gereden", zegt een familielid bezorgd. "Als hij het maar niet ziet." Gelukkig heeft Tijn niets in de gaten, al kostte het zijn vrouw Ria moeite om hem thuis te houden. Op pantoffels doet een verbaasde Tijn de voordeur open. Sportieve Tijn heeft zich verdienstelijk gemaakt voor Volleybal. Naast zijn bestuurlijke kwaliteiten was hij ook trainer/coach van Volleybalvereniging Bedovo. Wethouder Buter werd door hem getraind. Tijn is medeoprichter en vanaf 2003 beheerder van donateursclub 'De Club van 45'. Verder is Tijn penningmeester van NKS Volleybal en sinds 2015 penningmeester van diens juridisch opvolger Stichting Volleybalsport Zuid. Gymclub De Doorzetters heeft een goede leraar aan hem. Tijn was mantelzorger van een alleenstaande oudere. Tijn is actief in Gilde Sint Leonardus, doet EHBO, 'Fietste mee' en is penningmeester van Stichting Goede Doelen.

Ad van Berloo (Aarle-Rixtel)
Voor huize van Berloo wordt een erehaag gevormd. Ad is bijna vijftig jaar actief bij verschillende organisaties en verenigingen. Als burgemeester en wethouders in Aarle-Rixtel arriveren, is Ad nog aan het vergaderen met de Cliëntenraad. Zoon Roel verdient een Oscar want hij acteert een verschrikkelijke tandpijn zodat zijn vader hem naar huis moet brengen. "Daarom moest ik van mijn vrouw mijn goede jasje aan doen." lacht Ad, die lid van de Cliëntenraad Participatiewet Laarbeek is. Actieve Ad was onder meer secretaris van Stichting Geloof, Hoop en Liefde, Harmonie De Goede Hoop en lid van het Oranje- en het Sinterklaascomité. Hij was penningmeester van de Stichting Welzijn Ouderen Laarbeek en begeleidde avondwakes. Ad richtte Muziekvereniging De Ouwe Hap mee op en is nog steeds lid. Nadat in Aarle-Rixtel op Ads goede werk en gezondheid is geproost, vertrekken B&W naar Mariahout.

Ria Dinnissen (Mariahout)
In een ruimte achter haar huis heeft Ria een lunch voor De Zonnebloem. Ria is erg verrast. "Kunnen we het niet gewoon over de Zonnebloem hebben?" zegt ze bescheiden, maar de burgemeester prijst haar voor haar inzet voor de Zonnebloem. 25 jaar vervulde ze de rol van voorzitter, penningmeester of secretaris en nog steeds is ze vrijwilliger en stelt de ruimte achter haar huis regelmatig ter beschikking. Ria blies met haar trompet mee in de Grottendorfer Blaaskapel en is vrijwilligster bij Carnavalsvereniging De Heikneuters. "Met liefde en plezier zet ik mijn werk voort." lacht Ria, waarna haar vrijwilligerswerk, het opscheppen van de soep, even overgenomen wordt, zodat Ria voor de pers op de foto kan gaan.

Vijf bijzondere mensen werden in het zonnetje gezet, die dankzij een warm nest en goede partners hun vrijwilligerswerk voor de gemeenschap konden en kunnen doen.

Hugo van Schijndel
Tijn van der Bruggen
Ad van Berloo
Ria Dinnissen