Albèr van der Aa
Albèr van der Aa Foto:

Provinciale weg N279

In de afgelopen week zijn er verschillende publicaties verschenen over de Provinciale weg N279 waarin een aantal varianten zijn beschreven. De uitvoering van de N279 heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van Laarbeek, de leefbaarheid in de kernen van Laarbeek, de verkeersdoorstroming binnen Laarbeek en mate van sluipverkeer.

Het CDA Laarbeek vindt het belangrijk dat een goede bereikbaarheid van Laarbeek in de nieuwe plannen tot uitdrukking komt en pleit daarom voor de juiste uitvoering van de provinciale weg N279.

Wij vinden dat met de aanpassing van de N279 ook het knelpunt bij de Beekse brug voor een belangrijk deel opgelost moet zijn. Dat is voor Laarbeek van zeer groot belang en niet alleen voor Laarbeek. Ook voor de gemeente Gemert-Bakel is dat knelpunt een doorn in het oog. Eind 2016 hebben we onze zienswijzen hierover kenbaar gemaakt bij de provincie en stuurgroep.

Voorkeur van stuurgroep
Op 20 april jl. heeft de stuurgroep N279, bestaande uit provinciale en regionale bestuurders, zijn voorkeur uitgesproken t.a.v. de uitvoering van de N279. Belangrijk voor Laarbeek zijn de voorkeur voor een 2x1 baansweg, ongelijkvloerse kruisingen en een omleiding rondom Dierdonk over de grens van Laarbeek en Helmond.

In de milieueffectrapportage (MER) zullen binnenkort de (milieu)gevolgen voor deze voorkeuropties worden uitgewerkt samen met een aantal andere opties.

CDA: Gemiste kans
Helaas wordt ons verzoek aan de stuurgroep, om ook de gevolgen van een 2x2 baansweg als optie mee te wegen, niet meegenomen. Graag hadden we geweten of een 2x2 baansweg een positieve invloed had op de mate van verkeersdoorstroming, sluipverkeer en leefbaarheid binnen Laarbeek. En als dat zo zou zijn, dan had men daarnaar kunnen handelen. Een gemiste kans.

Het is ook ronduit teleurstellend dat in het voorstel van de stuurgroep niets staat over de Beekse brug.

Gevolgen Heikant
Ook t.a.v. de omleiding Dierdonk hebben we onze bedenkingen. De gevolgen voor de omgeving Heikant zullen we goed in de gaten houden.

Ook komend jaar zullen we het proces t.a.v. de N279 intensief blijven volgen en ervoor waken dat de leden van de stuurgroep ook de belangen van Laarbeek goed meenemen. Alleen een juiste uitvoering van de N279 kan veel verkeersproblemen binnen Laarbeek voorkomen.

CDA Laarbeek
Albèr van der Aa

Afbeelding