Michiel Hanegraaf
Michiel Hanegraaf Foto:

Redacteur: Jac Babin

Munten, kaarten, postzegels en theezakjes. Het zijn zo maar wat populaire verzamelitems. Maar er is nog veel meer. Mensen verzamelen de meest bijzondere dingen, ook in ons Mooi(e) Laarbeek. Op zoek naar de MooiVerzamelaar van deze maand, belt DeMooiLaarbeekKrant aan bij Michiel Hanegraaf, De Wieken 16, in Beek en Donk. Vol trots vertelt hij over zijn indrukwekkende verzameling Lego.

De verzamelaar
Michiel Hanegraaf is 29 jaar en werkt als fitter bij Brabantwater. Hij is getrouwd met Bianca en hun 7 maanden oude zoontje Nilan ligt in de box gezellige geluidjes te maken. Naast het verzamelen van Lego heeft Michiel nog twee andere grote hobby's: muziek maken bij O & U en de Carnavalsvereniging. "Kom maar eens mee naar boven", zegt Michiel uitnodigend. Terwijl we twee trappen beklimmen, vertelt Michiel dat hij Lego verzamelt om er op schaal miniatuurbouwsels van te maken.

De zolderkamer
De zolderkamer wordt bijna geheel in beslag genomen door een enorme tafel, met daarop een prachtig tafereel van gebouwen, gebouwtjes, spoorbanen, treinen, alles gemaakt van Lego. Om te laten zien dat er ook verlichting op zit en dat alles werkt, duikt Michiel onder de tafel door om dat aan te zetten. Behalve prachtige gebouwen zijn er ook nog een aantal kermisattracties nagebouwd.van Lego. Een oliebollenkraam, een draaimolen, suikerspinkraam, schiettent, botsauto's. Vol trots vertelt Michiel dat hij alles van Lego maakt. "En als het er niet is, maak ik het zelf", lacht hij. "Kijk die suikerspinnen in deze kraam heb ik zelf gemaakt, want die zijn er niet in Lego. "Maar de mensen, hier op het terras eten een echt lego-croissantje."

Sommige gebouwen heb ik min of meer kant en klaar gekocht", zo gaat Michiel verder. "Dat is wel een kostbare zaak. Er zijn ook gebouwen bij die ik helemaal zelf heb ontworpen." Om de kermisattracties na te bouwen, zocht hij contact met exploitanten, maakte foto's en zocht er de juiste blokjes bij. Onder de tafel staan bakken met Legoblokjes, gesorteerd op kleur. "Daarna sorteer ik ze nog een keer op vorm en formaat", vertelt Michiel, "een echt monnikenwerk!"

Geen kinderwerk
Acht jaar geleden is Michiel begonnen met het kopen van enkele kant en klaar huizen. Stukje bij beetje bouwde Michiel aan zijn miniatuurstadje. De tafel moest verlengd en verbreed worden. Pas de laatste drie jaren treedt Michiel met zijn hobby wat meer naar buiten. "Ik voel eigenlijk een zekere gĂȘne om over mijn hobby te praten", vertrouwt hij DeMooiLaarbeekKrant toe. "Alsof ik in mijn kindertijd met lego ben blijven steken", lacht hij. "Mensen beseffen vaak niet dat dit geen kinderspeelgoed is. Je kunt dit alleen in speciaalwinkels of op beurzen kopen. En ook de techniek om alles op schaal na te bouwen, de verlichting te laten werken en alles te laten draaien, is absoluut geen kinderwerk!"

Genieten
'''s Avonds als het donker is, ga ik wel eens met Nilan hier zitten en zet alles aan", lacht Michiel. "Moet je zien wat hij dan grote ogen opzet als hij al die lichtjes ziet, de treinen ziet rijden en de attracties ziet bewegen. Ik hoop nog eens samen met hem Legoland in Denemarken te bezoeken."

De keerzijde is dat alles met een kwastje stofvrij gemaakt moet worden." Bianca staat wel helemaal achter mijn verzameling, maar dit doe ik liever zelf", zegt hij beslist.

Oproep
Lezers die nog iets van Lego voor me hebben (geen duplo), of lezers die graag eens een kijkje komen nemen, om te zien wat allemaal mogelijk is met Lego, neem gerust contact op via email: michiel_hanegraaf@hotmail.com