Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Veel gezelligheid en creativiteit bij kunstmarkt

Redacteur: Trudi Orbon-Kanters
Fotograaf: Liesbeth van Boxtel

Beek en Donk - Hoe maak je een zandsculptuur van het Oude Raadhuis? Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Oude Raadhuis vond op zondag 7 mei de allereerste kunstmarkt van Laarbeek plaats.

Bezoekers zagen hoe twee kunstenaars ter plekke blokken zand van 250 kilogram bewerkten tot een Madonnabeeld en een miniatuur Oude Raadhuis. Maar er was meer. Veel meer. Zo'n 40 kunstenaars presenteerden de meest uiteenlopende kunstwerken. Er was muziek, een expositie en er liepen zelfs levende kunstwerkjes rond.

Tijn huppelt aan de hand van papa over de markt. Op zijn voorhoofd heeft een grimeuse een kikker geschminkt. Zijn vader Christian lacht: "Hij is ons levend kunstwerkje". Het gezin struint net als de vele andere bezoekers ontspannen rond op de kunstmarkt. Ze nemen een kijkje in het Oude Raadhuis, ontmoeten mensen en zien echte kunstenaars aan het werk. De beeldhouwers van Atelier Vandré uit Helmond maken ter plaatse twee zandsculpturen en twee beelden van steen. In een zandsculptuur zijn de eerste vormen van het Oude Raadhuis duidelijk zichtbaar. "Normaal gesproken werken we twee dagen aan een zandsculptuur. Het wordt een uitdaging om dit in een middag te doen", lacht André van Veghel. "Maar ja, wat maakt het uit. Dit werk is juist mooi als je het voor publiek mag doen. Er ontstaan altijd leuke gesprekken met de mensen."

In het Oude Raadhuis is het druk. Het publiek schuifelt voetje voor voetje door de ruimtes om voor de laatste keer de expositie van 32 oud-exposanten uit Laarbeek te bewonderen. Na vandaag sluit de tentoonstelling. De kunstmarkt is de afsluiting van een dubbel feestweekend vanwege het jubileum van het Oude Raadhuis. Bij het organiseren van een kunstmarkt komt heel wat bij kijken. Kunstenares Betsie van der Cammen-Hurkmans uit Heeswijk-Dinther weet daar alles van. Zij heeft wel eens kunstmarkten georganiseerd, maar vandaag 'exposeert' ze in Beek en Donk haar schilderijen. Lachend complimenteert ze de organisatie: "Vanaf het eerste contact verloopt de communicatie goed. De belangstelling is groot. Zelfs aan koffie is gedacht."

De variatie aan kunst op het Heuvelplein is groot. Van aquarellen en sieraden tot objecten van karton en eigen werk van Stichting Howeko uit Beek en Donk. Roos Maurits en Theo Biemans uit Oosterhout maken lampen van gerecycled materiaal met kleurrijke lampenkapjes. Roos: "De markt is kleinschaliger dan andere markten waar wij komen. Fijn, want nu kunnen we echt contact maken met de bezoekers en andere kunstenaars." Ze wijst naar het podium bij de Zeven Zusters. "En de muziek van de Beek en Donkse kapellen geeft het echt een gezellig sfeertje."

"Dit is toch de eerste kunstmarkt van Laarbeek?" vragen de zussen Van Boxmeer en Van de Vorst. Zij bezoeken graag kunstmarkten in de omgeving. "Leuk! Wat ons betreft volgend jaar weer."

Afbeelding
Afbeelding