Martien van Loon te midden van zijn 'Anti-Trumpwall'
Martien van Loon te midden van zijn 'Anti-Trumpwall' Foto: Johan Maas

Martien van Loon (67) bouwt 'Anti-Trumpwall'

"Tot hier en niet verder Donald!"

Redacteur: Jac Babin
Fotograaf: Johan Maas

Beek en Donk - Verschillende tips ontving DeMooiLaarbeekKrant over een Anti-Trumpwall. Aan de achterzijde van het pand Lange Zwaard 17 in Beek en Donk, op de grens tussen particulier bezit en de openbare ruimte, zou een verdedigingsmuur verschenen zijn. De eigenaar noemt deze muur een 'Anti-Trumpwall'. Wie of wat zit er achter deze muur?

Een eerste kennismaking
Na enig speurwerk ziet uw verslaggever vanaf de Molenweg een erfafscheiding die bestaat uit een hoge aarden wal. Om daar overheen te kunnen kijken, stapt DeMooilaarbeekKrant in de berm en.. gedverderrie hier liggen ze ook al! Op het terras zit een rijzig persoon met een enigszins woest uitziend uiterlijk, vredig rookkringetjes de lucht in te blazen. DeMooiLaarbeekKrant besluit om de kunstmatige grens niet illegaal te overschrijden.

De muur
Via de voorzijde toch aangeland in de tuin, blijkt de eigenaar Martien van Loon te zijn. Een 67-jarige gepensioneerde basisschool leerkracht. "Dan hebben we aan de buitenzijde, eerst een hondenschijtbaan", vertelt hij serieus. "Patrouilles met honden zorgen voor natuurlijke 'bermbommen'." Vervolgens wijst hij aan, een diepe sloot, gaas, een brandbare houtwal en een ligusterhaag. Aan de binnenzijde van de tuin staan tegen de aarden wal een aantal leistenen platen opgesteld, met de scherpe punt dreigend naar boven. De allerlaatste verdedigingsgordel bestaat uit twee bijtgrage schildpadden, een vijver met 150 vleesetende vissen en tot slot, drie getergde 'pussycats'. "Die hebben ook nog een appeltje met Donald te schillen", lacht Martien.

Anti Trump
Een grenzeloze afkeer koestert Martien voor Donald Trump. "Een narcistische, arrogante kwal" volgens Martien. "Bij elke scheet die hij laat, omringt hij zich met een aantal paljassen die voor applaus zorgen. Hoe kun je in godsnaam zo iemand kiezen als president van het machtigste land ter wereld? Een gevaarlijk iemand die ons aan de rand brengt van een derde wereldoorlog. Iemand die de feiten over de opwarming van de aarde verdoezelt en verdraait, ter wille van het grote geld. "

IVN
Het wordt steeds duidelijker dat Martien daarnaast een grenzeloze bewondering heeft voor de natuur. Trots wijst hij op al het natuurlijke dat in zijn tuin volop de kans krijgt, madeliefjes, blaasjeskruid, vogels, insecten. Als lid van het IVN is hij actief bij een aantal werkgroepen. Zijn passie is de waterwerkgroep. Uren kan hij aan de slootkant zitten en speuren naar leven. Twee uur in de week is hij bezig om in de ruim 120 Laarbeekse poelen te scheppen en te inventariseren wat daar leeft. Bezorgd is hij als hij ziet dat de natuur het steeds moeilijker krijgt door de roekeloze manier waarop de mens ermee omgaat, Donald Trump voorop.

Statement
"Aanvankelijk wilde ik alleen de tuin een beetje veranderen zodat de structuur van deze Mongoolse leisteenplaten wat beter tot hun recht zou komen. Kubieke meters zand heb ik verplaatst en tonnen leisteen. Ik veranderde mijn oorspronkelijke plan om een statement te kunnen maken tegen de juist gekozen Trump. Tot hier en niet verder Donald! Ik heb ongeveer een maand over het karwei gedaan, daarna heb ik nog een hele tijd bij de fysiotherapeut gelopen om mijn rug weer een beetje recht te krijgen."

Reacties
"Reacties waren er volop", volgens Martien. "Van heel mooi, tot foeilelijk. Sommige mensen zagen er een kerkhof in en stelden voor om R.I.P. op de stenen te schilderen!" Of de zaak verder gaat escaleren vraagt DeMooiLaarbeekKrant? "Ik weet het niet", antwoordt Martien bezorgd. "Donald is niet zo'n slimme jongen. Waarschijnlijk kiest hij toch voor het geld, in plaats van de eieren!"