Afbeelding
Foto:

Bevrijdingsvuur in Mariahout

Mariahout - Secretaris Henk van Eijndhoven van het parochiebestuur gaat met zijn welkomstwoorden terug het verleden in en legt de verbinding naar het heden en de toekomst. Alles in het teken van 4 en 5 mei, als Running Team Laarbeek het bevrijdingsvuur naar de twee Mariahoutse oorlogsgraven brengt. Hieronder zijn toespraak.

"Zijn ze er al? Ja bijna, maar ze komen zeker heel snel, in de verte hoor ik ze al. Ongetwijfeld uitspraken die in die dagen gedaan zijn. En natuurlijk werd er in spanning afgewacht, …. Eindelijk na die 5 jaren weer vrij, geen rekening te hoeven houden met de opgelegde regels en wetten. In spanning afwachtend voor een aantal, die waren ondergedoken om de eis ontduiken om elders gedwongen te gaan werken, zodat de productie van oorlogsmateriaal kon doorgaan. Vele jonge mannen in de kinderrijke gezinnen in de regio waren ondergedoken. Dit was ook een manier van stil verzet. Met blijdschap op de gezichten werden de bevrijders ontvangen, degenen die nog ergens een Nederlandse vlag hadden verstopt, haalden die tevoorschijn en ontvingen de bevrijders met enthousiast gezwaai.

Het nieuws verspreidde zich door de omgeving als een lopend vuur. Jullie hebben dit wel heel letterlijk op je genomen om lopend met het vuur hierheen te komen. Welkom aan runnersteam Laarbeek met het bevrijdingsvuur.

Vannacht lopend vanuit Wageningen naar Laarbeek gekomen; Via vele monumenten en plekken die herinneren aan de bezetting, plekken die nu gekoesterd worden omdat zij niet alleen een herinnering zijn aan het moment van bevrijding en vrede, maar ook van verdriet en herdenking, plekken die symbool staan voor diep gekerfde wonden in de harten van mensen die dierbaren hebben verloren. Daarom is het goed dat u met dit bevrijdingsvuur hier in Mariahout bent gestopt om een eer te brengen op deze plek waar 2 mensen rusten, die het kostbaarste hebben gegeven wat zij bezaten. Mede door hen kunnen wij hier nu in vrijheid en in vrede staan. Graag wil ik de brengers van dit vrijheidsvuur uitnodigen om het vuur te delen met ons door een licht te ontsteken bij deze twee gevallenen om zo toch de verbinding tot stand te brengen tussen toen en nu. Jan Dekkers, mag ik jou vragen om het vuur met ons te delen, zodat wij het ook hier brandend kunnen houden bij de oorlogsgraven van de Mariahoutse helden. Dan luisteren we vervolgens samen nar de 'Last Post'. Na dit eerbetoon gaat u uw vreugdevolle tocht weer vervolgen; ongetwijfeld zult u overal met enthousiasme worden ontvangen. Wij zijn blij dat wij onderdeel mochten zijn in deze tocht die herinneringen oproept, maar vooral een teken is van het feit dat wij nu in vrijheid leven, onze meningen vrij kunnen uiten en misschien wel onvoldoende beseffen wat het betekent om in vrede jezelf te kunnen ontwikkelen en te leven. Succes op jullie mooie tocht vandaag en bedankt dat jullie gestopt zijn in Mariahout!"