Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek herdenkt en viert

Stemmige Dodenherdenking in de Muziektuin

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek – Laarbeek herdacht afgelopen week alle burgers en militairen die in oorlogssituaties of bij vredesoperaties in Nederland, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Een dag later werd de bevrijding in Laarbeek gevierd. De 4 en 5 mei-viering krijgt in Laarbeek nieuwe vormen. Lees meer over bevrijdingsdag op pagina 3 van deze krant.

Dodenherdenking
Van ver zijn de klanken van Harmonie Oefening en Uitspanning en Gemert Fire Brigade Pipes & Drums te horen. Een prachtig samenspel waarin de gezelschappen elkaar versterken. In de Beek en Donkse Muziektuin komt een grote groep mensen samen om de doden te herdenken. Namens Amnesty International leest Carin van Deursen een gedicht over een gewetensgevangene in Zuid-Afrika. Hij mist handen die liefdevol aanraken want deze handen worden nu gebruikt om te vernederen of pijn te doen. Oorlog en geweld maakt slachtoffers, in heden en verleden. De lijst met namen van personen die in Laarbeek omgekomen zijn of Laarbekers die elders oorlogssituaties of vredesmissies stierven maakt indruk. De Laarbeekse Veteranenvereniging staat stil bij alle overledenen. Bloemen die deze doden symboliseren worden uitgedeeld en krijgen een plek bij het oorlogsmonument. In een zelf geschreven tekst vraagt de elfjarige voorleeskampioen Daan van Aspert van basisschool 'De Sprankel' in Lieshout zich af wat 'Vrijheid' voor hem betekend. "Bezig met normale dagelijkse bezigheden sta je niet bij 'vrijheid' stil. We moeten ervoor zorgen dat wat zich ruim zeventig jaar geleden afgespeelde nooit meer gebeurt. Leren hierover is belangrijk." Na de plechtigheid trekken gilden, Gemert Fire Brigade Pipes & Drums en alle belangstellenden richting het oorlogsmonument bij het gemeentehuis.

Twee minuten stilte
Met zwarte rouwbanden aan de vlaggen roeren gilden Sint Antonius en Leonardus hun trom. Na het blazen van 'de Taptoe' en twee minuten stilte neemt burgemeester Frank van der Meijden het woord. "Herdenken van doden is belangrijk voor de toekomst. Vele gewone burgers kwamen om, mensen die als minderwaardig werden beschouwd, verzetshelden. Vanaf 1961 herdenken we niet alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog maar ook alle slachtoffers door militaire conflicten en vredesoperaties." Nieuwe initiatieven, zoals genomen zijn door de werkgroep 'Laarbeek herdenkt en viert', goed zijn. Het betrekken van jeugd, zoals leerlingen van basisschool 'De Heindert' uit Aarle-Rixtel, is belangrijk. De kinderen hebben het oorlogsmonument 'geadopteerd' en Nienke bedacht de naam 'Altijd'. "Je moet de oorlog altijd herdenken", legt Nienke uit, "en 'tijd' verwijst naar de klok die bij het monument hangt." Klasgenoten van Nienke poetsten afgelopen week het monument. Vandaag legt een afvaardiging van de school bloemen en een krans. Het herdenken van doden en het vieren van de vrijheid wordt aan een nieuwe generatie doorgegeven.

Afbeelding
Afbeelding