Running Team Laarbeek bracht het bevrijdingsvuur naar Laarbeek toe
Running Team Laarbeek bracht het bevrijdingsvuur naar Laarbeek toe Foto: Joost Duppen

Eerste stap gezet in een nieuwe viering van 4 en 5 mei

Running Team brengt bevrijdingsvuur naar Laarbeek

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Laarbeek - 'Het Wageningse bevrijdingsvuur naar Laarbeek halen', was een van de doelstellingen van de werkgroep 'Laarbeek herdenkt en viert'. Op donderdag direct na de Dodenherdenking vertrekt een groep fanatieke hardlopers van Running team Laarbeek richting Wageningen om daar het bevrijdingsvuur te halen. Het team loopt de hele nacht om uiteindelijk in alle kernen van Laarbeek het vuur te brengen.

In Mariahout wordt het bevrijdingsvuur gebruikt om kaarsen bij de oorlogsgraven achter de kerk aan te steken. Secretaris van parochie Zalige pater Eustachius van Lieshout, Henk van Eijndhoven, staat stil bij mensen die het kostbaarste offeren voor de vrijheid: hun leven. Luitenant David Neale Stride (20) en Trooper Jack Crompton (22) van de Royal Dragoons, Royal Armoured Corps uit Groot-Brittanniƫ kwamen voor onze vrijheid om het leven en liggen in Mariahout begraven. Gevolgd door oude legervoertuigen zetten de lopers hun tocht voort. In Lieshout is Betsy Derks met de vlag van verzetsheld Jan Derks naar de route gekomen om het bevrijdingsvuur te verwelkomen. "Schoonvader Jan zat in het dorp Zeeland bij de Stoottroepen", vertelt Betsy. "Ze hielpen onderduikers, verzorgden bonnen en haalden mensen uit treinen. Na de oorlog kreeg mijn schoonvader een verzetskruis." In Aarle-Rixtel luiden de klokken. Plaatselijke veteranen wachten de lopers op. Bij de plaquette op het oude gemeentehuis wordt door Jan Dekkers van het Running team samen met veteranen de vlag gehesen. De vlam laat vuurpotten en -korven branden. Bij het eindpunt, het oorlogsmonument 'Altijd' in Beek en Donk, worden de lopers onder luid applaus binnengehaald. Een vuurschaal wordt ontstoken. Vrijheid is als een lopend vuurtje door Laarbeek gegaan.

Festiviteiten Bevrijdingsdag
Het vieren van Bevrijdingsdag is een evenement dat in ontwikkeling is. De sfeer op het straatvoetbalveld op het Piet van Thielplein is uitstekend. Teams in verschillende leeftijdsklassen strijden fanatiek in een straatvoetbaltoernooi. Tijdens en na het voetballen wordt het plein gebruikt voor optredens. Hopelijk krijgen deze initiatieven komende jaren kans om te groeien en meer belangstellenden te trekken. Terwijl de jeugd de vrijheid sportief viert zijn in de Muziektuin legervoertuigen te bewonderen. Leden van War Wheels vertellen enthousiast over hun voertuigen. Er is zelfs een mobiel communicatiestation te bewonderen. Aan de moderne jeugd wordt uitgelegd dat er heel wat draden uitgerold moesten worden om met elkaar te kunnen communiceren. Onder de klanken van toepasselijke muziek van Omroep Kontakt vertellen veteranen hun verhaal. Foto's illustreren vredesmissies. Er is militaire kleding te zien en informatie te krijgen over zaken die met 'Herdenken en Vieren' te maken heeft. 'Laarbeek herdenkt en viert' heeft een eerste stap gezet in een nieuwe viering van 4 en 5 mei: Een waardige Dodenherdenking en een creatieve invulling van Bevrijdingsdag.

Het vuur werd ontstoken bij het oorlogsmonument
Afbeelding
Afbeelding