Moederdag

Afgelopen zondag was de tweede zondag in mei en dat betekent Moederdag. Een mooie traditie alhoewel velen zullen zeggen dat het vooral een commercieel feest is.

Waar komt Moederdag eigenlijk vandaan? De oorsprong van de huidige Moederdag ligt, zoals bij heel veel feesten, in Amerika. Daar werd op 12 mei 1907 voor het eerst Moederdag gevierd op initiatief van Anna Jarvis. Haar moeder zorgde tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog voor medicijnen en andere goederen voor moeders en ze vond dat er eigenlijk een speciale dag voor al deze moeders zou moeten komen. Ze overleed op 9 mei 1905. Om haar te eren voerde haar dochter haar moeders plan uit en ze koos daarvoor de eerste zondag na haar overlijden, de tweede zondag van mei. Nederland heeft deze traditie in 1928 overgenomen. In heel veel landen wordt Moederdag gevierd. Soms op dezelfde dag, zoals Moederkesdag in België, soms op een andere dag maar wel meestal in de maanden april, mei of juni. Traditiegetrouw is Moederdag een dag waarbij de moeders van alle zorgtaken worden ontheven. De bedoeling is dat de kinderen deze taken overnemen, bijgestaan door de vaders. Vaak mag moeder uitslapen en krijgt daarna een ontbijtje op bed, een knutselwerk van school en een leuk cadeautje. Ik ben benieuwd of ook nog steeds een versje wordt opgezegd. Ikzelf deed dat meestal samen met mijn jongste zus. Het begon altijd met: "Lieve mama (met een buiging zoals naar een koningin)…….." Natuurlijk zorgden ook wij vroeger voor een ontbijtje op bed. Wat wij helaas toen niet wisten was dat, voor een zacht eitje, een eitje 3 minuten moet koken en niet 3 minuten in het pannetje op het vuur moest staan (iets van klok en klepel?)….Je kunt je voorstellen wat er gebeurde toen ons mam het kopje eraf sloeg! We hebben gelukkig nog heel vaak Moederdag mogen vieren en haar kunnen verrassen met eerst knutselwerkjes (asbak, vlechtwerkje, papieren bloemen) en later bijna altijd met zomerbloeiers voor de tuin. Ze keek er altijd erg naar uit. Helaas hebben we dit jaar voor het eerst Moederdag moeten vieren zonder ons mam….heel vreemd, maar de zomerplantjes zijn weer gewoon gepot.

Zelf heb ik natuurlijk ook het een en ander van mijn zonen gekregen….plantjes voor de tuin (de traditie gaat door). Ook van hen heb ik in een doos een hele hoop Moederdagknutsels liggen….die zal ik altijd bewaren. Ik hoop dat het voor alle moeders, bonusmoeders, schoonmoeders en grootmoeders een fijne dag is geweest. Ook al is de dag enigszins commercieel geworden, het blijft een speciale dag. Op naar de derde zondag van juni, Vaderdag…dat kunnen we gelukkig nog wel met ons pap vieren.