Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Wim van Dijk

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Joost Duppen

Op een prachtige, groene plek met weids uitzicht in Aarle-Rixtel vertelt Wim van Dijk vanuit zijn stamhuis openhartig over zichzelf, over 'zijn' partij en over zijn functie als gemeenteraadslid; "Politiek is een hobby en zeer de moeite waard!"

Wie is Wim van Dijk? Vertel!
"Nou dat ben ik dus", lacht Wim. "Mijn naam is Wim van Dijk. Ik ben 36 jaar getrouwd met Ans en trotse vader van dochters Elke en Inge, die beiden uitwonend zijn. Ik ben geboren en getogen in Aarle-Rixtel en - met een korte tussenpoos - altijd op deze plek woonachtig geweest. Mijn stamhuis dateert van ± 1470 en wordt al sinds 1750 bewoond door mijn familie."

Je bent ondernemer. Valt het ondernemerschap goed te combineren met de politiek?
Wim: "Klopt, sinds 1980 heb ik mijn eigen schildersbedrijf. Aan de ene kant maakt het vrije ondernemerschap dat je flexibel bent en je eigen tijd in kunt delen maar aan de andere kant heb ik ook klanten die ik moet bedienen. Ik ben lid van PNL, een grote partij. Het voordeel hiervan is dat wanneer het te hoog oploopt, ik terug kan vallen op partijgenoten. Bovendien hebben we ieder ons eigen stuk en dat is prettig."

Blijft er toch nog ergens tijd over voor hobby's Wim?
"Toch wel", lacht Wim. "Ik heb meer dan 40 jaar lang het zeilkamp mede georganiseerd in Laarbeek en ben nog steeds betrokken. Ik doe aan kruisboogschieten en ben al meer dan 45 jaar lid van het gilde. Dit is niet alleen hobby maar – knipoogt hij tussendoor - ook dwang. Verder zet ik me in voor het Oranjecomité, vier ik graag carnaval en heb ik me beziggehouden met de nieuwe opzet van de 4- en 5 mei-viering."

Hoe ben je in de lokale politiek beland en hoe lang zit je al in de gemeenteraad?
"Ik zit nu elf jaar onafgebroken in de gemeenteraad. In Aarle-Rixtel was (en ben) ik erg bekend met het verenigingsleven. In 2004 ben ik prins carnaval geweest. In 2005 stopte Tonny Willemse als wethouder en werd ik gevraagd door Hans Vereijken of ik interesse had om me in te gaan zetten voor Aarle-Rixtel in de lokale politiek. Ik heb een half jaar lang getwijfeld in verband met de drukke werkzaamheden thuis. Uiteindelijk heb ik toch 'ja' gezegd en ben ik op plek 4 van de kieslijst terechtgekomen. Ik had de politiek vanuit Aarle-Rixtel altijd al wel gevolgd, maar ook niet meer dan dat. Vanuit een grote betrokkenheid wilde ik me inzetten voor Aarle en inmiddels voor heel Laarbeek. Politiek is een hobby en zeer de moeite waard!"

Waarom PNL voor jou?
Wim: "Dat is heel simpel. Ik ben niet aangesloten bij een landelijke partij en dus kies ik voor een lokale partij en in dit geval voor de lokale partij die het meest rechts is vanuit het midden gezien. Dat heeft alles te maken met mijn ondernemersinslag. PNL wil vooruit (bijvoorbeeld op het gebied van industrieterreinen) maar tegelijkertijd staat leefbaarheid in alle kernen voorop! Het nut moet duidelijk zijn en er moet niet te veel tijd gestoken worden in onzinzaken. Goede gemeenschapshuizen en andere voorzieningen bijvoorbeeld zijn onmisbaar en daar zetten we ons stevig voor in."

Tot slot. In de laatste raadsvergadering werd een initiatief gelanceerd tot het oprichten van een jongeren(gemeente)raad. Hoe denk jij daarover Wim?
"Laten we eerlijk zijn; jongeren hebben de toekomst", besluit Wim. "Het is een prima initiatief om meer jongeren enthousiast te krijgen zich politiek in te gaan zetten voor Laarbeek. Niet alles zal meteen veranderen maar ik ben ervan overtuigd dat jongeren met nieuwe ideeën en een frisse kijk op zaken ervoor kunnen zorgen dat de bestaande politiek gaat meebewegen."

Afbeelding