Afbeelding
Foto: Johan Maas

Taalhuis Laarbeek officieel geopend

"Laaggeletterdheid is niet iets waarvoor je je moet schamen"

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Johan Maas

Beek en Donk – Afgelopen maandag werd in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk 'Taalhuis Laarbeek' geopend. De gemeente Laarbeek, stichting ViERBINDEN, Bibliotheek De Lage Beemden, ROC Ter AA en Stichting Lezen en Schrijven ondertekenden eerder dit jaar een convenant waarin zij hun krachten bundelen om laaggeletterdheid binnen Laarbeek bespreekbaar te maken en daar waar mogelijk te voorkomen of te verminderen.

Presentatie en inleiding
"Wist u dat in Nederland zo'n tweeëneenhalf miljoen Nederlanders laaggeletterd zijn?", vangt gastheer van de middag Gerjan Beniers – tot voor kort voorzitter van Bibliotheek De Lage Beemden – de presentatie aan. "Dat is maar liefst 15% van alle Nederlanders."

Wethouder Greet Buter, verantwoordelijk portefeuillehouder, sluit aan en vervolgt: "En wist u dat in Laarbeek 16% van de inwoners laaggeletterd is? Dit percentage willen we graag verminderen en om die reden hebben we op 29 maart jongstleden een convenant getekend voor samenwerking in een zogenaamd 'taalhuis'. Het percentage van 16% is een statistisch gegeven, daarmee weet je nog niet wie laaggeletterd is. Ik hoop dat mensen in beeld komen, zodat we ze op weg kunnen helpen om van hun laaggeletterdheid af te komen. Laaggeletterdheid is niet iets waarvoor je je moet schamen."

Centrale locatie
Taalhuis Laarbeek is gevestigd in Bibliotheek De Lage Beemden in Beek en Donk. "We hebben goed nagedacht over de vestigingsplek", aldus de wethouder. "De plek van boeken, taal en letters lijkt misschien niet logisch maar de bibliotheek is ook dé plek waar alles samenkomt qua taal. Hier is alle expertise te vinden, dichtbij het Ontmoetingscentrum. We vonden het belangrijk het taalhuis te vestigen op een centrale basisplek die voor iedereen laagdrempelig en goed bereikbaar is."

"Er is een wereld voor me opengegaan"
Ria van Ras, taalambassadeur van stichting ABC maar bovenal ervaringsdeskundige, oogstte veel lof met haar verhaal: "Toen ik 55 jaar oud was, ben ik terug de schoolbanken ingegaan. Mijn leven lang heb ik mijn laaggeletterdheid kunnen verbergen, totdat ik stemproblemen kreeg en mijn huisarts zei 'dan schrijft u toch gewoon alles op'. Toen viel ik door de mand. Zelfs mijn beste vriendin wist niet dat ik laaggeletterd was", vertelt Ria. "Zes jaar lang ben ik naar school gegaan en ik werd steeds enthousiaster. Er is een wereld voor me opengegaan."

Samenwerken
De vijf partners van Taalhuis Laarbeek hebben een 'bondgenootschap' afgesloten. "ViERBINDEN heeft veel contacten met mensen in Laarbeek en heeft daardoor een signalerende functie. Eerst zul je de mensen die laaggeletterd zijn moeten vinden en het bespreekbaar moeten en durven maken", aldus Peter Kuijs van ViERBINDEN. Rudolf Staal van ROC Ter AA licht toe: "Wij verzorgen het stuk formeel onderwijs maar men komt niet vanzelf bij ons aankloppen. Vandaar dat dit bondgenootschap zo belangrijk is. Alles draait om de samenwerking, ook met de andere partners."

Aan het einde van de presentatie onthullen de vijf partners samen met Ria van Ras de officiële banner die bij de ingang van de bibliotheek komt te staan en daarmee is de opening van Taalhuis Laarbeek een feit.